LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Kuvajcani zainteresirani za Rafineriju Bosanski Brod
A+ R A-
19-01-2016

Kuvajcani zainteresirani za Rafineriju Bosanski Brod

Rate this item
(4 votes)

bosanski brod rafinerija

Ako budu potvrđeni sve glasniji nagovještaji u Republici Srpskoj da je ruska kompanija "Njeftegazinkor" spremna da se povuče iz Rafinerije nafte iz Bosanskog Broda, koja se suočava s ogromnim gubicima, za preuzimanje naftnog sektora u tom bh. entitetu mogao bi biti zainteresiran Kuvajt! 

Politička podrška

To je u razgovoru potvrdio i ambasador BiH u Kuvajtu Mehmed Halilović. On za sada ne želi otkrivati detalje, baš kao što o tome ne govore ni upitani u institucijama Države Kuvajt. Neslužbeno, postoji politička podrška iz RS, ali i FBiH, da se s Kuvajćanima uđe u razgovore.

Ambasador Halilović pojasnio je za naš list da je Kuvajt ranije bio zainteresiran za kupovinu OMV pumpi, odnosno ulazak u naftni sektor BiH, pa otud nije bez osnova priča o interesu za rafineriju u Bosanskom Brodu. 

"Zbog pada cijena nafte, mi ćemo u narednom periodu pokušati da razgovaramo s kuvajtskom stranom o ovoj temi. Ako vlasnik i zvanično donese odluku o prodaji Rafinerije nafte u Bosanskom Bordu, mislimo da bi kuvajtska strana imala interes za investiranje" - kazao je Halilović za "Avaz".

Rafinerija je 16. decembra prošle godine prestala s proizvodnjom zbog, kako je objašnjeno, remonta "sekcije 31", u kojoj se radi finalizacija robe. Najavljeno je da bi s ponovnim radom trebali početi krajem ovog mjeseca, ali preciznih saznanja još nema. 

Iako nema zvaničnih informacija, sve se češće govori o tome da bi ruski vlasnici uskoro mogli napustiti rafineriju, jer se dugovi gomilaju. Slične se fabrike širom Evropske unije gase. Na takvu odluku mogla bi utjecati i konkurencija, prije svega Naftna industrija Srbije i Rafinerija nafte Sisak, ali i sve češće upozoravanje stručnjaka na očigledne malverzacije u ovoj kompaniji.

Rafinerija nafte Bosanski Brod dio je „Nestro grupacije“, koju još čine „Optima grupa“, Rafinerija ulja Modriča i „Nestro Petrol“. Vlasnik 40 posto „Njeftegazinkora“ je ruska državna kompanija „Zarubežnjeft“, ali se ne zna ko su tri ostale fizičke osobe koje drže 60 posto kompanije.

Milionski gubici

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu završila je treći kvartal ove godine s gubitkom od oko 9,7 miliona KM. Prema posljednjem revizorskom izvještaju, iz avgusta prošle godine, ukupne dugoročne obaveze rafinerije iznose 621 milion KM, od čega se 595 miliona KM odnosi na obaveze prema povezanim pravnim osobama – „Optima grupi“, „Zarubežnjeftu“, „Njeftegazinkoru“, Rafineriji ulja i „Nestro Petrolu“.

Rafinerija povezanim pravnim osobama samo po osnovu kamata za dugoročne kredite duguje 75 miliona KM, što je približno njenom ukupnom godišnjem prihodu od „prodaje učinka“ grupi „Optima“ od 79,3 miliona KM. „Optima grupa“, s druge strane, Rafineriji duguje 31 milion KM. U međuvremenu je i broj zaposlenih smanjen za 146, tako da sada u rafineriji ima 1.228 radnika.

Na pomolu nova afera

U izvještaju koji je sačinila nezavisna revizorska kuća "Deloitte" sumnja se i u zakonitost transfernih cijena rafinerije s povezanim pravnim osobama. Situacija u ovoj rafineriji identična je, smatraju stručnjaci, onome što se dogodilo u "Birču" i sve su prilike da će građani svjedočiti još jednoj višemilionskoj aferi. 

Ruska kompanija "Njeftegazinkor" osnovala je 2008. godine "Optima grupu", koja kontrolira ulaz i izlaz sirove nafte i robe iz rafinerija. I dok rafinerija u Bosanskom Brodu ima akumulirani gubitak od 536 miliona eura, "Optima grupa" ima više od 600 miliona eura godišnjeg prometa. Na ovo su upozoravali ekonomisti Damir Miljević, Siniša Vukelić, Zoran Pavlović i Svetlana Cenić.

Imamo dozvolu za razgovore

Upitan o političkim signalima iz BiH u pogledu Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, ambasador Halilović dodao je da Ambasada u Kuvajtu ima dozvolu za razgovore "o svemu što je interes naše države, jer mislimo da Kuvajt može više investirati u BiH". 

Interes i za "BH Airlines"

"Planiramo organizirati poslovnu konferenciju u Kuvajtu, gdje bi u fokusu bila samo BiH. Imamo zainteresiranost nekih kuvajtskih biznismene za razgovor o "BH Airlinesu". Mislimo da je u narednom periodu važno uspostaviti direktnu avioliniju Kuvajt - Sarajevo" - izjavio je ambasador Halilović.

(avaz.ba)