LoginRegister
Home » News Archive » the_positives » Uskoro nastavak uredjenja korita Kosevskog potoka
A+ R A-
25-01-2016

Uskoro nastavak uredjenja korita Kosevskog potoka

Rate this item
(7 votes)

kosevski potok foto panoramioOpština Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, kontinuirano iz budžeta izdvaja sredstva za sanaciju i održavanje korita vodotoka na području opštine Centar. Iz budžeta za 2016. godinu za tu namjenu Opština je izdvojila 170.000 maraka, a realizacija sredstava planirana je kao zajednički projekat sa Gradom Sarajevo iz namjenskih sredstava civilne zaštite.

Središnja sarajevska Opština je tokom posljednjih pet godina za projekte uređenja korita Koševskog potoka iz svog budžeta izdvojila 480 hiljada maraka. Do sada je u nekoliko faza urađeno čišćenje i sanacija oštećene kamene obale i dna korita potoka na dijelu od Alipašine džamije do ušća u rijeku Miljacku, završeno je čišćenje korita potoka od Pionirske doline do Psihijatrijske klinike Jagomir i izgrađeno nekoliko armirano-betonskih zidova duž korita u Ulici Aleksandra Puškina. U pomenutom periodu, također je ucjevljeno 140 metara Blekinog potoka na ulazu u Koševski potok čime je smanjena opasnost od eventualnih zaraza za lokalno stanovništvo.

Ulaganja, u ovaj izuzetno značajan projekat za građane biće nastavljen što pokazuje i činjenica da su i u ovogodišnjem budžetu izdvojena sredstva za tu namjenu. Ove godine planirano je sufinansiranje regulacije korita Koševskog potoka, prvenstveno njegovog otvorenog dijela, od Pionirske doline do bolnice, te sanacija i održavanje  njegovih pritoka.

"Od Grada ćemo tražiti da pripremi projekat za sve radove u narednim godinama, sa posebnim naglaskom na zatvoreni dio Koševskog potoka od Pionirske doline do Alipašine džamije i uređenje dijela potoka koji prolazi kroz Pionirsku dolinu, s obzirom da se pomenuti tok nalazi ispod zemlje te može biti veoma opasan ukoliko bi došlo do bilo kakvog obrušavanja. Ukoliko bude potrebno, Opština je spremna sufinansirati izradu projekta", istakao je Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu.

Opština će i narednih godina prilikom izrade budžeta planirati sredstva za uređenje Koševskog potoka.

(sa-c.net/foto:panoramio.com)