LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Hotel Igman: ZOI'84 ponovo oglasio prodaju objekta vrijednog 5,2 mil KM
A+ R A-
08-02-2016

Hotel Igman: ZOI'84 ponovo oglasio prodaju objekta vrijednog 5,2 mil KM

Rate this item
(3 votes)

hotel igman foto EPA

Hotel Igman je u vlasništvu preduzeća "ZOI'84", odnosno Vlade Kantona Sarajevo. Do sada je registrovano osam pokušaja privatizacije. Tender je bio završen i hotel je bio prodat 2008. godine, ali je kupac zbog finansijske krize odustao od kupovine.

Direktor Agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo Sead Kamarašević kazao je da je "ZOI'84" ponovo donio odluku o prodaji.

"Izvršena je procjena objekta na 5,2 mil KM. Dalja procedura je da Agencija pripremi Vladi Kantona Sarajevo prijedlog za donošenje odluke o prodaji. Agencija za privatizaciju KS čeka imenovanje Upravnog odbora, te će nakon imenovanja nastaviti aktivnosti" - kazao je Kamarašević.

Hotel "Igman" posjeduje 5.102 kvadrata prostora, kao i 40.951 kvadrat okolnog zemljišta na kojem se mogu graditi i dodatni objekti. Objekat je na šest etaža.

Amra Kaljić iz marketinga preduzeća "ZOI'84" je kazala da će se, kada se nađe odgovarajući kupac s odgovarajućom cijenom, odlučiti na prodaju hotela.

"U zavisnosti od poslovne politike firme, Vlade Kantona i svih subjekata koji su uključeni u odluku, odlučivat će se o konačnoj prodaji. Bilo je raznih pokušaja, ali je činjenično stanje da objekat nije prodat. Hotel je bio na tenderu više puta, a onog trenutka kada se pojavi pravi kupac s pravom cijenom hotel će biti prodat" - kazala je Amra Kaljić.

Objekat ima odličnu lokaciju gdje se u budućnosti može napraviti planinski objekat s pratećim sadržajima, što bi doprinijelo poboljšanju turističke ponude.

"Najbolje bi bilo kada bi "ZOI'84" imao svoja sredstva za obnovu tog objekta, ali nažalost nismo trenutno u mogućnosti. Vlada KS je omogućila poboljšanje vertikalnog transporta, odvojila sredstva za to, ali ne i za hotel. Ono što hotel "Igman" posjeduje je apartmanski dio, teniske terene i hotel koji je bio s bazenom. Hotel su posjećivali sportisti zbog velike količine ozona u zraku, nudio je mnogo i nadamo se da ćemo moći sami obnoviti hotel, ako ne, prodat ćemo ga za iznos novca kojim bi "ZOI'84" bio zadovoljan" - zaključila je u razgovoru Amra Kaljić iz preduzeća "ZOI '84".

(klix.ba)