LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » BiH preuzima kontrolu zracnog prometa iznad 10.000 metara
A+ R A-
11-03-2016

BiH preuzima kontrolu zracnog prometa iznad 10.000 metara

Rate this item
(6 votes)

kontrolni-toranj-avion

Godinu i četiri mjeseca nakon preuzimanja kontrole nad svojim zračnim prostorom Bosna i Hercegovina se priprema za sljedeću fazu- preuzimanje kontrole svog neba i iznad visine od 10.000 metara.

Naime, od 13. novembra 2014. kontrolori leta BHANSE, Agencije za pružanje usluga u zračnom prometu Bosne i Hercegovine 24 sata dnevno uspješno kontroliraju i upravljaju prometom aviona iznad BiH, ali samo u takozvanom donjem nebu, do visine od 10 hiljada metara. Taj 13. novembar 2014. bio je historijski dan za BiH, jer je prvi put od svoje samostalnosti, od susjednih država, Hrvatske i Srbije, preuzela upravljanje svojim nebom.

No, sada je došlo vrijeme za sljedeći korak- preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom i iznad 10 kilometara.

"Pripremamo se za drugu fazu, preuzimanja kontrole zračnog prometa u gornjem nebu i tu nam nedostaje i tehničke opreme i kadrova, inžinjera i drugog tehničkog osoblja", potvrdio je za Hrvatski Medijski Servis zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH Saša Dalipagić.

On je kazao kako je Švedska, čija je ministrica obrazovanja, porijekolom Bosanka, Aida Hadialić proteklih dana boravila u BiH, izrazila spremnost provesti obuku kadrova vezanih za provedbu druge faze preuzimanja zračnog prometa.

Podsjetimo, na visinama iznad 10.000 metara lete vojni mlaznjaci, ali i putnički avioni na međunarodnim linijama posebno u uvjetima lošeg, oblačnog vremena, kada se avioni dižu iznad oblaka.

(vecernji.ba)