LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Popravila se klima za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu
A+ R A-
11-03-2016

Popravila se klima za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu

Rate this item
(7 votes)

ekonomija ilustracija

Austrijska specijalizirana agencija „Oesterreichische Kontrollbank AG“ (OeKB), koja pruža pomoć austrijskoj industriji da uspješno konkurira na globalnom tržištu, objavila je svoj indeks poslovne klime u zemljama.

Prema njemu, BiH je u pogledu poslovne klime i mogućnost ulaganja odnedavno bolje rangirana od Rusije, Hrvatske, Bugarske, Mađarske, Slovenije i ima isti rang kao Slovačka, saznaje "Dnevni avaz". Tačnije, Bosna i Hercegovina u prvom mjesecu ove godine dobila je ocjenu 27, što je znatno bolja ocjena od one koju smo imali lani i koja je iznosila 19.

Loša pozicija Rusije

Ovakav napredak možemo jedino obrazložiti stabilizacijom političke situacije u državi, koja je direktna posljedica formiranja koalicije između Saveza za bolju budućnost i Stranke demokratske akcije. Upravo ovoj koaliciji možemo pripisati zasluge za stabilizaciju funkcioniranja, nakon čega je predana i aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji. U izvještaju se, također, navodi da poslovna klima, prema indeksu OeKB, u srednjoj i istočnoj Evropi stagnira.

"Ulagači znatno negativnije gledaju na ulaganja u Rusiji, a prvenstveno zbog „obračuna“ zvanične Moskve sa Zapadom i njihovog učešća u konfliktima u istočnoj Ukrajini i Siriji. Ipak, investitori znatno povoljnije gledaju na poslovnu klimu u BiH, Hrvatskoj i Srbiji" – navode stručnjaci OeKB.

Prema rezultatima ankete koja je provedena među predstavnicima više od 400 međunarodnih kompanija s regionalnim sjedištem u Austriji, a koje upravljaju sa 1.500 partnerskih kompanija u 21 državi u srednjoj i istočnoj Evropi, najbolje je ulagati u Češku.

Lista zemalja

Zatim slijedi Rumunija s ocjenom 33, Poljska 30, pa Srbija 28. Dalje na listi nalazi se Bosna i Hercegovina s ocjenom 27, koju dijeli sa Slovačkom, a iza naše države su Mađarska s ocjenom 25, Slovenija 24, Bugarska 19, Hrvatska 18. Listu završavaju dvije države koje imaju negativne ocjene za ulaganje, a to su Ukrajina s ocjenom minus 19 i Rusija s negativnom ocjenom od minus 25.    

21 država srednje i istočne Evrope

Agencija „Oesterreichische Kontrollbank“ poslovnu klimu prati u 21 državi srednje i istočne Evrope: Makedoniji, Albaniji, Moldaviji, Bjelorusiji, Crnoj Gori, BiH, Poljskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Rusiji, Češkoj, Srbiji, Estoniji, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Kosovo, Ukrajini, Latviji i Litvaniji. Ova anketa obuhvatila je mišljenja investitora o mogućnostima ulaganja u njih 12: BiH, Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Ukrajini.

(avaz.ba)