LoginRegister
Home » News Archive » the_positives » Zapocela nova faza uredjenja korita Kosevskog potoka
A+ R A-
29-03-2016

Zapocela nova faza uredjenja korita Kosevskog potoka

Rate this item
(6 votes)

kosevski potok sanacija mart2016 centar.baPredstavnici Službe za civilnu zaštitu Opštine Centar uveli su u posao radnike građevinske firme „Grakop“, čime je započela nova faza radova na uređenju i sanaciji korita Koševskog potoka.

Radove na osam lokacija u ulicama Nahorevska, Aleksandra Puškina i Svetozara Ćorovića finansira Općina Centar koja je za ovu namjenu izdvojila 76.165 KM, za šta je ugovor potpisao načelnik Dževad Bećirević sa direktorom firme „Grakop“ Šukrijom Melezovićem. Izvođač radova je u obavezi da sve završi u roku od 60 dana.

Na ušću Blekinog i Koševskog potoka započeli su radovi na čišćenju korita, dok je na drugoj lokaciji u Nahorevskoj ulici do broja 53 planirana izgradnja kamenog nasipa. Na ušću Jagomirskog i Koševskog potoka u Ulici Aleksandra Puškina biće prvo uklonjeni obalni zemljani zidovi nakon čega će biti izgrađeni armirano-betonski potporni zidovi sa obje strane potoka. Sanacija obalnih zidova je planirana u Nahorevskoj ulici kod broja 171, te ispod mosta kod objekta Psihijatrijske bolnice Jagomir (Nahorevska 248), gdje je također planirana i sanacija korita potoka. U Ulici Svetozara Ćorovića planirano je uređenje korita Koševskog potoka na tri lokacije, na početku ulice, te kod brojeva 8 i 9 gdje je predviđeno uklanjanje zemljanih nanosa sa obala i izgradnja novih armirano-betonskih i gabionskih potpornih zidova.

Za nadzor ovog projekta je zadužena firma „Coning“ iz Sarajeva sa kojom je također potpisan ugovor.

Zahvaljujući ovom projektu, koji Služba za civilnu zaštitu Opštine Centar realizuje godinama, stanovnici u naseljima oko korita Koševskog potoka nemaju problema sa poplavama tokom velikih padavina. Opština Centar je za uređenje i sanaciju korita Koševskog potoka u posljednjih pet godina uložila više od 550.000 KM. 

(sa-c.net)