LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » Raste broj putnika na aerodromima u Bosni i Hercegovini
A+ R A-
18-04-2016

Raste broj putnika na aerodromima u Bosni i Hercegovini

Rate this item
(3 votes)

sarajevo airport

Jedino je banjalučki aerodrom lani zabilježio smanjen broj putnika, od četiri međunarodna aerodroma u BiH. Najviše ljudi je koristilo usluge "Međunarodnog aerodroma Sarajevo", kroz koji je tokom prošle godine prošao 772.851 putnik, što je za 9% više u odnosu na 2014. godinu.

"Trenutno je iz Sarajeva moguće letjeti za Zagreb, Beč, Beograd, Minhen, Istanbul, Ljubljanu, Dubai, Šaržu, Keln, Stokholm, Štutgart, Kopenhagen, Ženevu i Oslo" - potvrdila je za "Nezavisne" Belma Čureković, portparol "Međunarodnog aerodroma Sarajevo".

Procentualno, najveći rast je evidentirao "Međunarodni aerodrom Tuzla", koji je 2014. godine zabilježio 151.285 prevezenih putnika, a lani čak 259.029, što je skok od vrtoglavih 71%. Broj putnika se rapidno povećao s uspostavljanjem redovnih linija "WizzAira" sa tuzlanskog aerodroma od 29. maja 2013. godine, te prošlogodišnjeg uspostavljanja baze te niskobudžetne kompanije.

"Trenutno, sa aerodroma Tuzla uspostavljene su redovne linije za Geteborg, Stokholm, Memingen, Frankfurt Hahn, Dortmund, Ajndhoven, Bazel, te Malme" - rekla je Edina Šišić, šef Službi saobraćaja na "Međunarodnom aerodromu Tuzla".

Kroz "Međunarodni aerodrom Mostar" lani je prošlo oko 76.000 putnika, što predstavlja značajno povećanje u poređenju sa 2014. godinom, kada je zabilježeno oko 68.000 putnika.

"Trenutno smo redovitim čarterima povezani sa gradovima Bari, Napulj i Rim. Čerterima smo povezani sa gotovo čitavom Italijom, a imamo letove i iz Libanona" - rekao je Marko Đuzel, menadžer za operacije i bezbjednost mostarskog aerodroma.

(Nezavisne novine)