LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » Turci namjeravaju otvoriti fabriku autobusa u BiH
A+ R A-
05-05-2016

Turci namjeravaju otvoriti fabriku autobusa u BiH

Rate this item
(12 votes)

bus factory

Federacija BiH uskoro bi mogla dobiti prvu modernu kompaniju za proizvodnju elitnih, ali i mini gradskih autobusa koje bi izrađivala po licenci „British Motor Corporation“ (BMC) sa sjedištem u Izmiru u Turskoj, saznaje „Dnevni avaz“. O toj mogućnosti razgovaralo se na sastanku predstavnika Vlade Federacije s vlasnicima velikih turskih firmi. Ovu informaciju potvrdio nam je jučer Nermin Džindić, ministar energije u FBiH, koji je i predvodio delegaciju Federalne vlade u Turskoj.

Uskoro dolazak

„British Motor Corporation“ je britansko-američka kompanija čiju je licencu otkupila vlada Turske. Proizvodi moderne autobuse, kao i kamione te vojna oklopna vozila. Pokazali su veliko interesiranje za otvaranje firme u Bosni i Hercegovini. Radi se o najvećem proizvođaču komercijalnih vozila u Turskoj. 

Džindić kaže za „Avaz“ da će predstavnici ove kompanije u narednih nekoliko dana  posjetiti Sarajevo kako bi s predstavnicima Vlade FBiH pregledali lokacije, ali i dogovorili uvjete investiranja te vlasničku strukturu.

"BMC bi otvorio firmu u Federaciji, ali bismo mi proizvodili autobuse po njihovoj licenci. Opcija je da se proizvodnjom obuhvati region. Riječ je o velikoj korporaciji koja bi proizvodila autobuse s kapacitetom do 97 mjesta" – kaže nam Džindić.

Nova investicija

Prema njegovim riječima, ovaj posao značio bi novu investiciju te doveo do zapošljavanja građana Federacije.

"Ideju i interes sada treba pretočiti u dogovor. Njihova delegacija vrlo će brzo posjetiti Sarajevo kako bi vidjela najbolju lokaciju, ali i dogovorila sve detalje" – kaže Džindić.

Interesiranje za obnovu Aerodroma Sarajevo

Džindić kaže da je turska firma „Limek Energy“, s čijim se predstavnicima također razgovaralo, pokazala interesiranje za poslove obnove Sarajevskog aerodroma. Ova firma radi na projektima gradnje i obnove aerodroma na Kosovu i u Albaniji, a gradi i termoelektrane.

(avaz.ba)