LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Kinezi ulazu u mostarsku industriju i aerodrom Mostar
A+ R A-
13-05-2016

Kinezi ulazu u mostarsku industriju i aerodrom Mostar

Rate this item
(6 votes)

mostar airport 02Potpisan je strateški sporazum o saradnji Grada Mostara i njemačke firme ADC iz Deidesheima, koja zastupa jednu od najvećih kineskih korporacija u koju ulazi i kineska avio kompanija HNA, piše Večernji list BiH.

U ime Grada Mostara sporazum o saradnji potpisao je gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Uz njemačke domaćine iz ADC-a, potpisivanju sporazuma o saradnji, koji je uslijedio nakon razgovora predstavnika nekoliko kineskih firmi zainteresovanih za ulaganje u Mostar, prisustvovao je i Denis Lasić, ministar prometa i veza Federacije BiH.

Kako je rečeno prilikom potpisivanja sporazuma, što je i prvi korak u konkretizaciji ulaganja, kineska je strana prvenstveno zainteresovana za projekte vezane uz mostarsku industrijsku zonu te aerodrom Mostar, posebno njegov putničko-teretni terminal.

Budući da kineski ulagači iz grupacije koju zastupa njemačka firma ulažu dosta u Republiku Hrvatsku (spominjala se i zaključena kupovina jednog značajnog hotelskog kompleksa u blizini Dubrovnika), kineski bi ulagači iz te korporacije htjeli hrvatski jug i hercegovačko područje zaokružiti ulaganjem u Mostar koji im je, kako je rečeno, jako zanimljiv zbog aerodroma i blizine pomorske luke u Pločama.

Ako bi i najmanji mogući segment firmi iz te korporacije započeo s ulaganjem u Mostar, ovaj grad bi dobio puno.

"Kineski ulagači zainteresirani su za izgradnju određenih dijelova za auto-industriju u našoj industrijskoj zoni, a jako ih zanima i izgradnja hotelskih i drugim smještajnih kapaciteta te ulaganje u mostarsku zračnu luku. Mostar bi tako dobio veliki broj turista, a zaposlio bi se i veliki broj ljudi", kazao je Bešlić.

Tokom potpisivanja ugovora čulo se kako je kineska korporacija zainteresovana za ulaganje na područje Dubrovnika, Mostara i Makarske, ima oko 180 hiljada zaposlenih te ostvaruje dobit od više milijardi dolara.

(Večernji list)