LoginRegister
Home » News Archive » the_negatives » Ni ove godine nista od rekonstrukcije bazena na Bentbasi
A+ R A-
13-06-2016

Ni ove godine nista od rekonstrukcije bazena na Bentbasi

Rate this item
(4 votes)

bembasa sarajevo

Tokom toplih ljetnih dana u Sarajevu, građani će se moći rashladiti na dva otvorena bazena, dok je bazen na Bentbaši i ove godine van upotrebe.

Da bi nekadašnje omiljeno kupalište Sarajlija ponovo dobilo staru slavu potrebna su velika ulaganja, ali Opština Stari Grad nije uspjela pronaći investitora koji je spreman da ulaže.

"Opština Stari Grad dugi niz godina pokušava iznaći konstruktivno rješenje problema bazena na Bentbaši kojima je potrebna kompletna rekonstrukcija za eventualno stavljanje u funkciju, što iziskuje značajna materijalna sredstva kojih nemamo" – kazali su iz Opštine.

Ništa ni od IT centra

Dodali su da je za ovu lokaciju bila zainteresirana kompanija ”HUB 387”.

"Ovdje je bila planirana gradnja HUB-a, koji bi okupljao brojne IT kompanije na jednom mjestu. Vrijednost investicije iznosila bi od osam do 12 miliona KM. U prve tri godine bilo je planirano zapošljavanje od 500 do 700 osoba, a u narednih pet godina od 1.500 do 2.000 osoba. Međutim, projekat nije dobio potrebne saglasnosti od Zavoda za planiranje i razvoj Kantona Sarajevo, zbog čega ne može biti realizovan" – pojasnili su iz Opštine.

Tako na Bentbaši ni ove godine nema kupanja, niti ulaganja i izgradnje objekata za druge namjene.

Kako su nam kazali iz Udruženja ratnih vojnih invalida općine Ilidža, tačnije iz firme ”Izvor Bosne” koja gazduje otvorenim bazenom na Ilidži, sredinom juna, zavisno od vremenskih prilika, bazen će biti stavljen u funkciju.

"Bazen je u dobrom stanju, cijena ulaza radnim danom bit će 3 KM, a vikendom 4 KM. Radno vrijeme bazena bit će svaki dan od 10 do 18 sati" – kazao je Suvad Bajramović, direktor firme ”Izvor Bosne”, te dodao da je otvorenje sezone trebalo početi i ranije ali da zbog radova nisu bili u prilici otvoriti bazen za kupače.

Očekuju dobru sezonu

Bajramović ističe da očekuju dobru sezonu, te naglašava da je prošle godine bazen bio odlično posjećen. Za kontrolu vode u bazenu zadužen je Zavod za javno zdravstvo KS koji tri puta sedmično vrši provjeru ispravnosti vode, dok se prema Bajramovićevim riječima voda mijenja svakih desetak dana.

U sklopu ovog bazena je restoran, u ponudi je i hrana sa roštilja. Dio prostora oko bazena je asfaltiran, a na drugom je posađena trava, prostor je prilagođen za sunčanje i uživanje u hladovini.

"Na bazen se može unositi hrana i piće, dok je unošenje alkohola zabranjeno" – zaključuje Bajramović.

Termalna Rivijera Ilidža: Počela sezona kupanja

Na Termalnoj Rivijeri na Ilidži otvoreni bazeni u upotrebi su od subote, 4. juna.

"Radno vrijeme bazena je od 9 do 22 sata, a subotom imamo noćno kupanje od 22 do 2 sata kada je za dame ulaz besplatan" – kazao je Emir Glogić, glasnogovornik Termalne Rivijere.

Cijena ulaza za Termalnu Rivijeru vikendom za odrasle je 14 KM, a radnim danom 10 KM, za djecu od 4 do 12 godina radnim danom 8 KM, a vikendom 11 KM. Porodične karte kreću se od 25 do 40 radnim danom, i vikendom od 35 do 52 KM.

"Strogo je zabranjeno unošenje hrane i pića, osim grickalica, flaširane vode i voća, a u okviru bazena nalaze se kafić i restoran. Nivo higijene je na zavidnom nivou, a naši tehničari svakodnevno vrše kontrolu vode, dok Zavod za javno zdravstvo vodu kontroliše jednom sedmično" – objašnjava Glogić, te dodaje da očekuju bolju sezonu nego prošle godine.

(Faktor.ba)