LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » Odluka o uvrstenju stecaka na prestiznu Listu svjetske bastine
A+ R A-
14-07-2016

Odluka o uvrstenju stecaka na prestiznu Listu svjetske bastine

Rate this item
(1 Vote)

stecci foto avaz

Odluka o uvrštenju stećaka na prestižnu Listu svjetske baštine bit će donesena na 40. zasjedanju 21 članice Komiteta UNESCO-a, od 14. do 16. jula. Riječ je o zajedničkom projektu i nominaciji Bosne i Hercegovine i zemalja iz regije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, čiji je pokretač Ministarstvo civilnih poslova BiH. Ukupno je nominirano 30 nekropola, od čega su 22 smještene u BiH, dvije u Hrvatskoj i po tri u Srbiji i Crnoj Gori.

Značaj za turizam

Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a u Sarajevu, ističe da s pravom očekuju pozitivnu odluku.

"Skoro šest godina eksperti iz četiri države zajednički su radili na pripremi nominacije koja je UNESCO-u zvanično predata 31. januara 2015. godine. Očekujemo da će se o stećcima raspravljati između četvrtka poslije podne i subote, kada ćemo znati konačnu odluku" – kazao je Šešum.

On pojašnjava da se zajedničkom nominacijom povećavaju šanse za upis te da se tako ne umanjuje vrijednost stećaka kao bosanskohercegovačkog naslijeđa.

"Od početka je tako dogovoreno, a 90 posto stećaka koji su do sada evidentirani su s teritorije Bosne i Hercegovine. Fenomen stećaka predstavili smo kroz 30 najreprezentativnijih nekropola" – govori Šešum.

O tome koliko će ova odluka značiti za turizam, Šešum govori da to ponajviše ovisi o autoritetu BiH.

Ekonomska korist

"Na primjerima Mostara i Višegrada, koji su već na UNESCO-ovoj listi, možemo vidjeti da se dosta toga može uraditi i izvući ekonomska korist. Do sada je najveća pronađena nekropola u blizini Nevesinja, gdje se nalazi 400 stećaka" – pojašnjava on.

Uoči sjednice Komiteta UNESCO-a, historičar Dubravko Lovrenović ističe da, s obzirom na sav uloženi trud, s pravom očekuju pozitivne rezultate.

"Ako se desi da nas vrate na eventualnu doradu, neće biti tragično, radit ćemo koliko bude neophodno i iduće godine ponovo ići na odlučivanje" – kaže Lovrenović.

Veliki značaj

Odluka je, ističu naši sagovornici, od izuzetnog značaja za našu zemlju.

"Stećci nikada ni u jednom ratu nisu bili uništavani te je važno napomenuti da oni predstavljaju regionalno dobro" – navode oni.

(avaz.ba)