LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Svjetska banka odobrila 58 miliona eura za modernizaciju cesta u FBiH
A+ R A-
04-08-2016

Svjetska banka odobrila 58 miliona eura za modernizaciju cesta u FBiH

Rate this item
(3 votes)

svjetska banka

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je danas, 3. avgusta, kredit IBRD-a od 58 mil EUR (64,6 mil USD) za Projekt modernizacije cestovnog sektora FBiH, saopćeno je iz Svjetske banke.

Navedeni projekt, koji zajedno finansiraju Evropska investicijska banka i Svjetska banka je prva operacija Svjetske banke u prometnom sektoru u BiH od 2007, što odražava obnovljeni fokus na povezanost i jačanje ključne privredne infrastrukture kako zemlja napreduje ka pridruživanju EU.

"Nedavnom Sistematskom dijagnostikom zemlje utvrđeno je da su ulaganja u prometnu infrastrukturu presudna za rast i inkluziju BiH. Kvalitetna, sigurna i efikasna cestovna mreža bi izvoznicima iz zemlje omogućila veći pristup tržištima, te bi poticala veću mobilnost radne snage i lakši pristup robama, uslugama ali i zapošljavanju i poslovnim prilikama" - kazala je Tatiana Proskuryakova, šefica ureda Svjetske banke u BiH.

Navedeni projekt ima za cilj da unaprijedi cestovnu povezanost i sigurnost za korisnike cesta na odabranim cestama, te da ojača kapacitete za održivo upravljanje magistralnom cestovnom mrežom u FBiH. Sanirat će se 178 km magistralnih cesta, uključujući tri tunela i devet mostova. Osim toga, izgradnjom novog pravca M17.3 (cesta Neum-Stolac) bi se trebao potaknuti rast u južnim dijelovima BiH kroz unaprijeđen pristup jadranskoj obali, čime će se jačati razvoj turizma i otvarati radna mjesta.

Osim infrastrukturnih radova, navedenim projektom će se podržati Ceste FBiH u njegovim nastojanjima da unaprijedi finansijsku održivost ovih i budućih ulaganja, te da prilikom projektiranja i građenja cesta na efikasan način uzima u obzir otpornost na klimatske promjene i cestovnu sigurnost, osiguravajući bolje razumijevanje potencijalnih osjetljivosti cestovne mreže na ekstremno vrijeme i klimatske promjene.

“Ovim će se omogućiti Javnom preduzeću Ceste FBiH da utvrđuje i redovno provodi mjere koje bi mogle spasiti više života na cestama i osigurati funkcionalnost cesta čak i za vrijeme ekstremnih vremenskih uslova. Kako se i naš partner Javno preduzeće Ceste FBiH zalaže za izgradnju infrastrukture koja će biti u stanju da izdrži posljedice klimatskih promjena kao što su poplave koje mogu biti jače i češće se javljati, ovo je takodje bilo posebno naglašeno prilikom dizajna projekta,” kazala je Liljana Šekerinska, viši specijalista Svjetske banke za transport i vođa projektnog tima.

Navedeni projekt je prva faza Programa modernizacije prometnog sektora BiH i implementirat će se u Federaciji Bosne i Hercegovine. Navedenim Programom, organiziranim kao niz projekata, će se podržati dugoročni razvoj prometa u BiH na fleksibilan način, omogućavajući razvoj naknadnih faza u drugim dijelovima zemlje kako se budu otvarale tehničke i finansijske prilike, navodi se u saopštenju.

(indikator.ba)