LoginRegister
Home » News Archive » the_positives » Sarajevo: Vise najmova javnih bicikala nego u zapadnoj Evropi
A+ R A-
23-08-2016

Sarajevo: Vise najmova javnih bicikala nego u zapadnoj Evropi

Rate this item
(14 votes)

next bike sarajevo bbi centar

Sistem javnih bicikala "Nextbike" je pun pogodak. To nam potvrđuje i statistički podatak o broju dnevnih najmova, koji je viši u odnosu na zapadnu Evropu! To nam je potvrdio direktor projekta Ahmed Ćerimović te je dodao da je sistem veoma dobro prihvaćen.

Velika podrška

"Prošla su skoro tri mjeseca od puštanja u rad sistem javnih bicikala, a trenutno je registrirano više od 3.100 korisnika, od kojih je 1.100 aktivnih. Svakodnevno razgovaramo sa sugrađanima, koji imaju samo riječi hvale za ovaj projekat i pružaju nam veliku podršku u daljnjem radu - kazao je Ćerimović. Na početku je otvoreno šest lokacija, i to ispred tržnih centara "Alta" i "Importanne", hotela "Bristol", zgrade Općine Novi Grad, Centra "Safet Zajko" i hotela "Radon Plaza", a prije mjesec je otvorena nova lokacija - ispred "BBI Centra".  - Nadamo se da ćemo uspjeti širiti mrežu. Primamo dosta upita u vezi s novim lokacijama. Svjesni smo da ih treba još dosta, ali to ne zavisi samo od nas - dodao je Ćerimović. Da je projekt "Nextbike" ono što je nedostajalo u gradu", kazao nam je i Jasmin Panjeta.

Zdraviji način

"Ovo je super stvar! Ljudima treba više rekreacije i kretanja. Dosta mojih prijatelja koristi ovaj sistem prijevoza i potrebno je otvoriti još lokacija u gradu" - kazao je Panjeta. Sugrađanin Asim Aljević, koji živi u opštini Novi Grad, kaže da je projekat pun pogodak i da je dobro što mladi koriste ovaj zdraviji način prijevoza.

Svi voze pažljivo

"Da je Sarajevo evropski i civiliziran grad, pokazuje činjenica da svi članovi koriste bicikle pažljivo. Nismo imali nijedan slučaj vandalizma ili pokušaja krađe. Iskreno, bili smo skeptični što se tiče toga, ali sada vidimo da nije bilo potrebe za tim" - rekao je Ćerimović.

(avaz.ba)