LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Sta je uzrok ekspanzije gradnje hotela u Sarajevu?
A+ R A-
11-09-2016

Sta je uzrok ekspanzije gradnje hotela u Sarajevu?

Rate this item
(5 votes)

hotel hills nocna

Glavni grad Bosne i Hercegovine već nekoliko godina zaredom posjećuje sve veći broj turista.

Oni dolaze s određenim očekivanjima i iskustvima iz drugih zemalja, čemu se ugostitelji moraju prilagoditi. Zbog njihovog smještanja, povećava se broj izgrađenih i renoviranih hotela, kao i njihova ponuda. Trenutno u Kantonu Sarajevu se ne zna tačan broj hotela, a neke procjene govore o više od 120 različitih hotela, pansiona, hostela i prenoćišta. Svakodnevno se otvaraju novi hoteli u Sarajevu, što jasno ukazuje na činjenicu da ova grana privrede zauzima sve veću ulogu.

Različiti trendovi

Profesorica marketinga na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Vesna Babić-Hodović izjavila je za Faktor kako se sve veći broj hotela u Sarajevu može objasniti jednostavnom formulom: koliko ulagača - toliko hotela.

"Ulagači su zainteresovani samo ako mogu zaraditi. Još ranije se pokušalo s određenom strategijom upravljanja brojem hotela, ali niko ne može nekome zabraniti da napravi hotel" - rekla je Babić-Hodović.

Ocjena gostiju

Predsjednik Udruge hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić rekao je kako je popunjenost hotela tokom ljeta u prosjeku 45 posto, s tim da ima problema ukoliko se sagleda cijela sezona.

"Sarajevo je turistički grad i gosti dolaze cijelu godinu, ali trenutno nema strategije upravljanja turizmom ni turističkom ponudom, pogotovo kada izostavimo ljetnu sezonu" - istakao je Hadžić.

On smatra da hoteli u Sarajevu prate trendove iz regiona i svijeta, ali da ne treba zaboraviti na ljubaznost naših ljudi, koji su bitan faktor u ukupnom dojmu gostiju.

Luksuzni i jeftini hoteli

Vesna Babić-Hodović kazala je da je ponuda hotela u glavnom gradu okrenuta zahtjevima gostiju i da se javljaju dva trenda u domaćem hotelijerstvu. Prvi je trend luksuznih hotela, kod kojih je glavno da imaju nešto novo u ponudi, da se razlikuju od konkurenata. Drugo su hoteli koji ciljaju na goste kojima je bitna cijena.

(Faktor.ba)