LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Drzavni investicijski fond Dubaija ce ulagati u Kanton Sarajevo, prva u fokusu Skenderija
A+ R A-
12-09-2016

Drzavni investicijski fond Dubaija ce ulagati u Kanton Sarajevo, prva u fokusu Skenderija

Rate this item
(6 votes)

skenderija zegerDržavni investicijski fond Dubaija Investment Corporation of Dubai potpisao je danas u sarajevskoj Vijećnici veoma značajan Memorandum o razumijevanju sa Vladom Kantona Sarajevo.

Memorandum koji obavezuje na saradnju, iako njime nisu precizirani projekti, potpisali su izvršni direktor arapske kompanije Mohammed Ibrahim Al Shaibani i premijer KS Elmedin Konaković, a događaju su prisustvovale brojne osobe iz svijeta politike i biznisa u BiH.

On je rezultat više održanih sastanaka između predstavnika Vlade Kantona Sarajevo i predstavnika Investment Corporation of Dubai, a njime se daje mogućnost preduzeću da izradi studiju izvodljivosti na više lokacija u Kantonu Sarajevo te predloži Vladi KS zahtjeve za eventualna buduća ulaganja.

Arapski investicioni fond, jedan od najjačih investicijskih fondova iz Dubaija, već je prisutan u Bosni i Hercegovini i, prema riječima premijera Konakovića, jedan je od zaslužnih za ekspanziju turizma u BiH, ali i razvoj poljoprivrede.

Kako je rekao Al Shaibani, upravo je on jedan od najvećih lobista za BiH u zemljama Zaljeva.

"Vrijedno sam radio da Fly Dubai uspostavi direktnu avioliniju sa Sarajevom", kazao je i objasnio da je, osim toga, prije dvije godine uspostavljena poljoprivredna korporacija Zeraa Agriculture Investment koja je otkupila fabriku Bosnaplod u Brčkom, u čiju je opremu u posljednjih nekoliko mjeseci investirano oko 10 miliona eura i direktno zaposleno više stotina ljudi, a indirektno i više hiljada. Nedavno je kupljena i kompanija Hepok iz Mostara, što je velika investicija u poljoprivredu. Nadamo se velikom zapošljavanju i modernizaciji trenutnih kapaciteta te kompanije", izjavio je Al Shaibani.

S obzirom da danas potpisani Memorandum označava početak saradnje, ali bez specificiranja u koje će projekte arapski investitor ulagati, Konaković je objasnio da su predstavnici Vlade KS sa predstavnicima DIC-a dosad obišli nekoliko destinacija od Bjelašnice do kasarne Jajce te da postoji 5-6 njima interesantnih projekata, a da će finansiranje cijelog procesa vršiti arapski fond.

"Vlada KS već 17 mjeseci promovira prostor za strane investicije. Privukli smo interes ozbiljnog investitora koji već radi u BiH, a u fokusu će nam u narednom periodu biti cjelokupan prostor Skenderije. Slijedi detaljna analiza njihovog stanja u narednih 12-15 mjeseci i cijelog prostora sa aspekta prostorno-planske dokumentacije i prostora investicija", rekao je Konaković.

Investment Corporation of Dubai je državni investicijski fond Dubaija, inače vlasnik Fly Dubaija, Fly Emiratesa, lanaca hotela One&Only i Atlantis. U BiH su ušli otvorivši turizam, ulagali u poljoprivredu, a u Crnoj Gori su kupili Porte Montenegro.

Kako je rekao Amer Bukvić, direktor BBI banke, ono što je posebno važno istaći je da su za Investment Corporation of Dubaijem došli i drugi investitori.

"Njih prate drugi investitori u zemljama u koje uđu", izjavio je Bukvić.

(klix.ba)