LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » Talgo vozovi od ponedjeljka u redovnom saobracaju: Brz, nagiban, izuzetan komfor, pristup internetu...
A+ R A-
23-09-2016

Talgo vozovi od ponedjeljka u redovnom saobracaju: Brz, nagiban, izuzetan komfor, pristup internetu...

Rate this item
(4 votes)

talgo voz 2016Željeznice FBiH će od ponedjeljka, 26. septembra zvanično pustiti u željeznički putnički saobraćaj Talgo garniture.

Nakon uspješno izvršenih priprema i obavljenih testnih vožnji, voz će, za sada, saobraćati po redu vožnje 714/715 na relaciji Sarajevo-Doboj.

"Našem novom savremenom putničkom vozu dali smo ime "BH voz" i očekujemo verifikaciju. Zapravo, to i jeste njegova najvažnija funkcija - da povezuje cijelu Bosnu i Hercegovinu, brzo, sigurno i efikasno. Uime Uprave Željeznica FBiH zahvaljujem se svima koji su doprinijeli realizaciji ovog dugo očekivanog projekta - radnicima ŽFBiH, kolegama iz Željeznica RS-a kao i Regulatornom odboru Željeznica BiH" - kazao je generalni direktor ŽFBiH Enis Džafić.

Plan - linija Banja Luka

"BH voz" će iz Sarajeva polaziti u 16.28 sati, a dolazak u Doboj bit će u 19.35 sati, dok je polazak voza iz Doboja u 03.49 sati, a dolazak u Sarajevo u 06.53 sati. Cijene karata će ostati iste, uvećane za cijenu rezervacije. Stanice na kojima će voz primati putnike su Sarajevo, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj i Doboj.

Kapacitet "BH voza" je 237 sjedišta (200 sjedišta II razreda, 36 sjedišta I razreda i jedno sjedište za invalide). Riječ je o savremenim, brzim nagibnim vozovima koji putnicima pružaju izuzetan komfor, pristup internetu i ostale pogodnosti po uzoru na najsavremenije evropske vozove.

Obnova pruga

Planirano je da se trenutno usaglašena linija produži i do Banje Luke. Na toj relaciji bit će omogućeno i putnicima iz Tuzle koji putuju za Sarajevo i obratno, da imaju kvalitetnu konekciju u Doboju na "BH voz", čime bi se praktično i Tuzla uključila u ovaj projekat.

Također, po završetku remonta tzv. "južne pruge", planirano je uvođenje "BH voza" i na relaciji Sarajevo-Mostar-Čapljina, a u ljetnjem periodu i na relaciji Sarajevo-Ploče.

"U toku su pregovori sa Hrvatskim željeznicama da se "BH voz" uvede i na međunarodnoj liniji Sarajevo-Zagreb i to stupanjem na snagu novog reda vožnje za 2016/2017. godinu u decembru ove godine, te i ponovno uspostavljanje željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Ploče. Osim navedenih projekata, u planu je i uspostava željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Bihać za što je potrebno elektrificirati još jedan dio pruge, a potreban iznos za ovu investiciju je 2,3 miliona KM" - kazao je Džafić.

Istakao je kako su Željeznice FBiH do sada bile kičma teretnog saobraćaja i razvoja privrede BiH, a uvođenjem "BH voza" Željeznice FBiH žele postati i lider u putničkom saobraćaju.

"Konačnom provedbom ovog projekta, deblokirat ćemo željeznički putnički saobraćaj i kreirati ambijent za uspostavu i oživljavanje putničkog saobraćaja na cijelom domaćem, regionalnom i evropskom željezničkom koridoru. Naš cilj je povezati Bosnu i Hercegovinu i biti sastavni dio evropskih transportnih tokova" - kazao je Džafić.

Željeznice FBiH su ispunile svoj zadatak, na potezu su relevantne institucije da ovo Javno preduzeće bude po mjeri građana i države BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.

(Oslobođenje)