LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Bjelasnica posljednjih godina pretvorena u veliko gradiliste: Korist imaju samo investitori
A+ R A-
09-10-2016

Bjelasnica posljednjih godina pretvorena u veliko gradiliste: Korist imaju samo investitori

Rate this item
(4 votes)

02 centar_srebrna_lisica_01.10.2016

Babin do na Bjelašnici već duže vrijeme pretvoren je u veliko gradilište. Posljednjih godina niče veliki broj objekata, a zelene površine nestaju pod betonskim nanosima. Hotel Han širi se, a na stazi na kojoj su se djeca donedavno sankala, niče novi apartmanski kompleks „Srebrena lisica“.

Aktivist Udruženja građana Eko akcija Anes Podić ističe da je dio planine ovakvom izgradnjom značajno devastiran.

"Stalno se grade apartmani, a koristi za turizam gotovo da nema. Turistička zajednica jedva da ubere nešto taksi, a ne stvaraju se nova radna mjesta kao što bi to bilo izgradnjom hotela. Korist imaju samo investitori koji profitiraju prodajom apartmana" - ističe Podić.

Nemaju dozvole

Iz Eko akcije upozoravaju i na problem zagađenja izvorišta vode zbog kanalizacije iz tih apartmana, koja su zatrovana fekalnim bakterijama.

"Površina stambenog naselja na Babinom dolu prelazi granice za koje je bilo obavezno tražiti procjenu utjecaja na okoliš. Oni su morali proći cijelu tu proceduru, naročito zbog ugrožavanja vodosnabdijevanja. U ovom slučaju preskočeno je izdavanje okolinske dozvole. Možemo čak reći da je ta izgradnja u suštini nelegalna, izvan propisanih zakona" - upozorava aktivist.

Podić promašenom investicijom smatra i ulaganje 16 miliona KM u izgradnju šestosjeda i vještačkog osnježivanja.

"Zagrijavanjem planete i naše planine od posljednjih 10 godina bilježe četiri propale sezone zbog nedostatka snijega. Po nekim standardima, ako na skijalištu tri zime u periodu od 100 dana, od Nove godine do aprila, nema skijanja, ono se smatra nerentabilnim. Po tome je Bjelašnica već nerentabilna za skijanje" - ističe Podić, te dodaje da će zbog klimatskih promjena snijega biti sve manje, a da se novac umjesto na uređenje gorućih problema troši na investicije od kojih neće biti koristi.

Ljeto bez profita

Ni ljetna sezona ne bi mogla, smatra Podić, donijeti mnogo profita.

"Taj prostor toliko je devastiran izgradnjom da ljubitelj prirode gore neće ići kako bi uživao, jer prirode više nema. Imate gomilu ružnog betona, a cijela oblast liči na gradilište više od deceniju. Dodatni problem je i što će za osnježavanje trebati mnogo vode pa će se i to uzimati iz čistih planinskih izvora" - zaključuje aktivist Podić.

Gradnja u funkciji turizma

Predsjednik planinarskog društva „Bjelašnica“ Ferid Varešanović smatra da je olimpijski dio Bjelašnice itekako značajan za Sarajevo i razvoj turizma.

"Podržavam izgradnju ako bude rađeno u skladu s ambijentom, jer čemu planina ako neće biti posjećivana. Zahtjevi turista koji dolaze veliki su i treba ih ispunjavati. Problem je što se malo toga radi planski" - ističe Varešanović.

Predsjednik PD „Bjelašnica“ smatra da je Bjelašnica zimski centar i da se treba praviti po ugledu na druge zimske centre u svijetu.
"Treba zaštititi cijelu planinu kako se ne bi uništavao prirodni ambijent" - zaključuje Varešanović.

(Faktor.ba)