LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Pitanje akciza pred rjesenjem: Dogovor lidera deblokira Koridor
A+ R A-
06-11-2016

Pitanje akciza pred rjesenjem: Dogovor lidera deblokira Koridor

Rate this item
(3 votes)

autoput faktor.ba

Pitanje akciza bi, po svemu sudeći, tebalo da bude riješeno prije nego što Međunarodni monetarni fond (MMF) bude odlučivao o odobravanju isplate nove tranše kredita.

Plavi dizel

Prema riječima predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, na sastanku političkih lidera postignut je dogovor o uvrštavanju takozvanog plavog dizela, odnosno kupovine goriva za registrirane poljoprivrednike po povoljnijim uvjetima, u izmjene Zakona o akcizama.

"Dogovorili smo se da se sastanu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, te da dogovore detalje u vezi sa budućim sveobuhvatnim izmjenama Zakona o akcizama, tako da u njih budu ugrađene i odredbe o plavom dizelu. Ove izmjene bit će pripremljene u saradnji sa MMF-om" - kazao je Borenović za Faktor.

Akcize na pića

Upravo je pitanje plavog dizela bilo kamen spoticanja prilikom posljednjeg pokušaja usvajanja izmjena spomenutog zakona u državnom Parlamentu. Ovim izmjenama je bilo predviđeno povećanje akciza na gorivo. Od toga nije zavisila samo isplata naredne tranše kredita MMF-a, nego i dobijanje kredita potrebnih za nastavak izgradnje autoputa na Koridoru Vc. Zasad su kredit MMF-a i nastavak izgradnje Koridora Vc dovedeni pod znak pitanja.

Osim toga, izmjene Zakona o akcizama trebale bi definirati budući iznos ovih taksi na alkoholna pića, pivo, vino i bezalkoholna pića.

(Faktor.ba)