LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Madjarski investitori zainteresovani za ulaganje u centar Sarajeva
A+ R A-
15-11-2016

Madjarski investitori zainteresovani za ulaganje u centar Sarajeva

Rate this item
(5 votes)

madjarski investitori_centar.baDelegacija Opštine Centar koju je predvodio Mustafa Resić, savjetnik opštinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, ugostila je jučer u Opštini predsjednicu Bosansko-mađarskog društva Mariku Strack i mađarske investitore Marosa Roberta, Gergiesa Gyulia, Zakaryu Hamdana i Vargu Norberta. Ovom prilikom su predstavljeni veliki investicijski projekti koje će Opština Centar u narednom periodu ponuditi na domaćem i međunarodnom tržištu zainteresovanim investitorima.

U ime načelnika Opštine Centar dr. Nedžada Ajnadžića prisutne je pozdravio savjetnik Mustafa Resić naglasivši da je ova lokalna zajednica potpuno otvorena za saradnju sa stranim investitorima.

"Mi ćemo učiniti sve da damo mogućnost za saradnju po pitanju investiranja, a to planiramo ponuditi po principu javno-privatnog partnerstva ili koncesije, zavisno od toga šta investitori budu željeli. Važno je da sagledate vaše mogućnosti i interese kada su u pitanju projekti koje vam nudimo, a mi smo otvoreni da vam pružimo potpune informacije o svakom pitanju na koje mi kao lokalna zajednica možemo dati odgovor. Sarajevo zbog svoje povijesti postaje sve zanimljiviji grad na ekonomskoj i turističkoj karti svijeta", kazao je Resić.

Resić je gostima predstavio planove razvoja ove lokalne zajednice, te projekte koji bi mogli biti interesantni za međunarodne investitore. Neki od projekata koji su prezentirani su javna garaža kod Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, projekt uređenja Merhemića trga na Ciglanama sa podzemnom garažom, poslovni objekat sa podzemnom garažom smješten iza objekata Unitic, projekt sportsko-rekreativnog kompleksa Hastahana, javna garaža uz Opću bolnicu „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, tržni centar Skenderija, javna garaža i bazen Skenderija, ledena dvorana Skenderija, hotel uz kompleks Skenderije, sportsko-rekreativni centar sa vidikovcem i žičarom na lokalitetu Vranjače-Zlatište, stambeno naselje Šip...

Marika Strack je istakla da postoji snažan interes investitora iz Mađarske za ulaganje u projekte koji su prezentirani te da je veliki optimista kada je u pitanju njihova realizacija.

Na ovom sastanku je zajednički zaključeno da investitori iz Mađarske razmotre mogućnosti ulaganja u neki od predstavljenih projekata i da u tom smislu opštinskom načelniku upute pismo namjere koje je polazna osnova za svaki vid daljnje saradnje.

U opštinskoj delegaciji bili su i pomoćnica načelnika za privredu i lokalno-ekonomski razvoj Edina Muslić sa saradnicima Muneverom Hodžić i Harisom Sijarićem.

(sa-c.net)