LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Sta strani investitori prvo primijete u nasoj zemlji
A+ R A-
04-12-2016

Sta strani investitori prvo primijete u nasoj zemlji

Rate this item
(3 votes)

standard and_poors_wordpress

Nerazvijena demokratija, neučinkovite institucije i pretjeran utjecaj politike osnovni su problemi bh. ekonomije, navodi se u analizi međunarodne agencije za ocjenu kreditnog rejtinga “Standard & Poor's” (SP) pod nazivom “Države bivše Jugoslavije 25 godina nakon raspada”. Prema mišljenju analitičara SP-a Feliksa Vineksa (Felix Winnekens), kompletan region nosi teret socijalističkog naslijeđa. 

Dvije vrste 

Da je učešće države ili politike u ekonomiji najveći problem BiH, tvrdi u izjavi za “Dnevni avaz” i ekonomski analitičar Admir Čavalić. 

"Stranci koji posmatraju i analiziraju BiH prvo što primijete jeste da se država miješa u sve ekonomske tokove i da ne možete biti ekonomski nezavisni. S druge strane, trenutno u okviru ekonomske teorije postoje dvije vrste državnih institucija, inkluzivne i ekstraktivne. Inkluzivne su one koje dozvoljavaju svim poštenim privrednicima da zarađuju i da dio svoje dobiti odvajaju za državu, a ekstraktivne prezentiraju sistem koji postoji samo radi ekstrakcije bogatstva" - pojasnio je Čavalić. 

Dodao je da u BiH, nažalost, još postoje ekstraktivne institucije te da je ključ uspjeha bh. ekonomije manje uplitanje države u ekonomske poslove. 

Stara metodologija  

Slično razmišlja i ekonomski analitičar Damir Miljević, koji je za “Avaz” kazao da je osnovni problem nakon raspada bivše Jugoslavije to što su sve novonastale zemlje zadržale staru metodologiju rada. 

"To znači da politika grčevito pokušava da kontroliše i upravlja ekonomijom, umjesto da samo stvara i reguliše prostor za razvoj" – pojasnio je Miljević.     

Kreditni rejting 

BiH - Ocjena B sa stabilnim izgledima

Srbija - Ocjena BB sa stabilnim izgledima 

Hrvatska - Ocjena BB s negativnim izgledima 

Slovenija - Ocjena A sa stabilnim izgledima 

Crna Gora - Ocjena B+ s negativnim izgledima  

(avaz.ba)