LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » Milioni eura za modernizaciju Luke Brcko
A+ R A-
06-12-2016

Milioni eura za modernizaciju Luke Brcko

Rate this item
(3 votes)

luka brcko_biznisinfoDugogodišnja priča o rekonstrukciji brčanske luke uskoro bi mogla dobiti epilog. Nakon što se od rekonstrukcije odustalo sa propašću projekta obnove plovnog puta rijeke Save koji je trebala da finansira Svjetska banka, pronađen je drugi kreditor - Evropska banka za obnovu i razvoj.

Za rekonstrukciju brčanske luke BiH će da odobri kredit u iznosu od 10 miliona eura. Ugovor će, kako je najavljeno, biti potpisan do kraja godine.

"Od ukupnog kredita tri miliona su grant VIBIF-a, a sedam miliona će biti kredit koji će vraćati Brčko distrikt. Sredstva će biti namijenjena za rekonstrukciju infrastrukture koja gravititra prema luci i same infrastrukture u luci, te nabavku nove dizalice", rekao je direktor JP "Luka Brčko" Pero Gudeljević.

Rekonstrukcija luke podrazumijeva i izmještanje željeznice. Dio pruge koji ide do luke prolazi i kroz uže gradsko jezgro, kuda teretni vozovi svakodnevno saobraćaju. Stanari kažu da im zvuk sirene i škripa željeza itekako znaju zasmetati iako su na to navikli. Ponajviše se brinu za djecu, jer voz između zgrada prođe nekoliko puta u toku dana.

Nakon što se ugovor potpiše, prvi radovi očekuju se već sljedeće godine.

"Izvođenje svih radova je planirano za kraj 2019. godine. Mi vjerujemo da ćemo do polovine sljedeće godine započeti radove u luci i oko luke i da će time luka dobiti novu infrastrukturu, čime će se još bolje pozicionirati kao važno čvorište u multimodalnom transportu na ovom dijelu Balkana", rekao je Gudeljević.

U Luci kažu da će ovu godinu završiti uspješno. Umjesto planiranih 116 hiljada tona, do kraja godine pretovariće 44 hiljade tona više različite robe koja se do krajnjih korisnika transportuje kamionima i željeznicom.

(Alternativna televizija)