LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Stize 76 miliona eura od EBRD-a za nove dionice na Koridoru 5C
A+ R A-
09-12-2016

Stize 76 miliona eura od EBRD-a za nove dionice na Koridoru 5C

Rate this item
(4 votes)

autocesta foto_jpautoceste_fbih

Novac Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u iznosu od 76 mil EUR, odnosno oko 150 mil KM, trebao bi postati operativan za dva do tri mjeseca, kazao je za Faktor v.d. direktora JP Autoceste FBiH Adnan Terzić.

"Ovaj iznos ne zavisi od usvajanja izmjena Zakona o akcizama, odnosno od povećanja akciza na gorivo. Pregovori o dobijanju ovog novca su ranije završeni sa EBRD-om, tako da sada slijedi proces ratifikacije i potpisivanja ovih ugovora. To znači da ugovori moraju biti prihvaćeni u Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon čega će uslijediti njihovo potpisivanje. Poslije toga EBRD će uplatiti novac i on će biti iskorišten za gradnju dionica autoputa na Koridoru 5C" – pojasnio je Terzić.

Ovaj novac je namijenjen za izgradnju dvije dionice na Koridoru 5C i to dionice Donja Gračanica – Klopče, uključujući i tunel Pečuj u dužini 5,8 kilometara, te za dionicu Svilaj – Odžak dužine 10,4 kilometram, piše Faktor.

Juče je Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog ugovora o zajmu za realizaciju "Projekta Koridora 5C 2 – nastavak" između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 76 mil EUR, s rokom otplate od 15 godina, uključujući četiri godine grejs perioda, prenosi portal eKapija.com

(sa-c.net)