LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Krece izrada idejnog projekta ceste Travnik – Jajce
A+ R A-
15-12-2016

Krece izrada idejnog projekta ceste Travnik – Jajce

Rate this item
(9 votes)

travnik jajce_bih_kartaAutoceste Federacije BiH raspisale su javni poziv za nabavku usluga izrade idejnog projekta i studijske dokumentacije brze ceste Travnik (petlja Nević Polje) – Jajce (petlja Bravnice privremeni spoj na M-5).

Idejni projekt i studijska dokumentacija brze ceste obuhvata pružanje usluga izrade kompletne dokumentacije predviđene Projektnim zadatkom, uključujući prethodna istraživanja, analiziranja, prikupljanje podataka, uvjete zaštite od požara i zaštite životne sredine.

Također, projekt obuhvata i druge uvjete od uticaja na gradnju i korištenje predmetne ceste i pripadajućih objekata, pregovore po potrebi s nadležnim tijelima, te sudjelovanje pri prezentacijama, zauzimanje stručnog stava s mišljenjima i prijedlozima, s ciljem utvrđivanja optimalne trase sa najmanjim ulaganjima u čitavom životnom vijeku ceste, s maksimalnom bezbjednošću prometa, maksimalne propusne moći, odnosno maksimalnih pozitivnih efekata za korisnike ceste, te minimalnih ekoloških posljedica.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a u je 1.850.000,00 KM,  a rok za prijem ponuda za učešće je 30.1.2017. godine.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH uvrstila je u maju ove godine na listu prioriteta izgradnju brze ceste Lašva - Nević Polje (Travnik), Nević Polje – Jajce.

U dokumentu o strateškim projektima koji se nalaze među "100 prioriteta Vlade FBiH", utvđeno je da će izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje (Travnik) koštati 183 miliona eura, Nević Polje - Jajce 550 miliona eura. Projekt uključuje izgradnju oko 51 kilometra ceste na dionici s četiri brze trake.

Inače, gradnja brze ceste Nević Polje - Jajce spada u historijski važnu rutu jer se stvaraju preduvjeti za spajanje Sarajeva s Krajinom, ali i brže povezivanje sa Srbijom i Hrvatskom.

(Akta.ba)