LoginRegister
Home » News Archive » the_negatives » Hotel Nacional vise od 20 godina ceka na obnovu
A+ R A-
16-12-2016

Hotel Nacional vise od 20 godina ceka na obnovu

Rate this item
(5 votes)

hotel nacional

Objekat nekadašnjeg hotela Nacional u Ulici Konak propada već više od 20 godina. Osim što ovakav izgled hotela negativno utječe na imidž ovog dijela grada, jer su u blizini Careva džamija, Vijećnica i drugi kulturno-historijski spomenici, nerijetko je i mjesto okupljanja pasa lutalica i narkomana, što predstavlja potencijalnu opasnost za učenike obližnje OŠ “Edhem Mulabdić”. Ova zgrada nekada je bila dio Srednje ugostiteljsko-turističke škole u kojoj se odvijala praktična nastava, a njen menadžment najviše bi volio kada bi se objekat opet stavio u službu praktične nastave.

Nastava

"Hotel je izgrađen 1963. i tu namjenu je imao do 1992, kada je, nažalost, uništen u agresiji na našu zemlju. Škola je uspjela u poratnim godinama jedan mali dio objekta koji se ticao školske zgrade obnoviti, tako da tu imamo kabinete za izvođenje praktične nastave, a ruševni dio ostao je devastiran. Bilo je govora 1999. da se hotel obnovi i sredstva su bila izdvojena, međutim, pojavio se neki veći problem pa su sredstva preusmjerena. Unazad godinu, Vlada KS-a pokušava da riješi pitanje devastiranog hotela, a šta će biti s njim, nisam sigurna. Za školu bi najbolje rješenje bilo kada bi se on opet vratio u službu praktične nastave, iako iskreno sumnjam da će do toga doći", smatra direktorica ove škole Fatima Hodžić-Omerović.

Pisma

U Ministarstvu za obrazovanje KS-a su nam kazali da su u 2015. i početkom 2016, zaprimili tri pisma u kojima je iskazana namjera i interes za investiciju u slučaju eventualne realizacije projekta obnove hotela Nacional. Međutim, ističu, da im nije poznato da li su ti potencijalni investitori još zainteresovani za ulaganja, kao ni način dovođenja hotela u funkciju.

"Ono što u ovom trenutku možemo reći jeste da će Vlada KS-a prije nego što se donese odluka o promjeni statusa (prodaji, dugoročnom zakupu, koncesiji, nekom od oblika javno-privatnog partnerstva) hotela, pribaviti stručno mišljenje Pravobranilaštva KS-a o utvrđenim svim činjenicama oko statusa hotela", naveli su iz ovog ministarstva.

(Oslobođenje)