LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Predsjednistvo BiH ce podrzati nastavak gradnje mosta Bratunac-Ljubovija
A+ R A-
21-12-2016

Predsjednistvo BiH ce podrzati nastavak gradnje mosta Bratunac-Ljubovija

Rate this item
(3 votes)

07 most_bratunac_ljubovija_februar_2016_foto_sadik_salimovic

Predsjedništvo BiH na jučerašnjoj sjednici je donijelo оdlukе о pоkrеtаnјu pоstupkа zа vоđеnје pregovora radi zaključivanja više sporazuma, među kojima je i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o uspostavljanju novog zajedničkog graničnog prijelaza na lokaciji Bratunac-Ljubovija.

Nedavno je nabujala rijeka Drina uništila konstrukciju za postavljanje nosećeg stuba i skelu čime su usporeni radovi, a kako je rečeno, šteta je oko 400.000 eura.

Dodatni problemi nastali kada je medijima rečeno da Savjet ministara BiH nije obezbijedio sredstva za izgradnju ovog mosta u iznosu od 11 miliona KM iako se zna da je rok za izgradnju graničnog prelaza kraj 2017. godine. Ipak, pronašao se način kako će i BiH finansirati izgradnju mosta.

Projekt će biti finansiran u 2017. godini u iznosu od sedam miliona KM iz primitaka od sukcesije na bazi naplate sredstava klirinškog duga Ruske Federacije i u 2018. godini u iznosu od četiri miliona KM iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH.

Podsjećanja radi, Savjet ministara BiH je na sjednici od 7. septembra ove godine usvojio informaciju o gradnji mosta preko Drine kod Bratunca i izgradnji zajedničkog graničnog prelaza.

Izgradnja mosta preko Drine između Ljubovije i Bratunca počela je u oktobru 2015., a rok za izgradnju je septembar 2017. godine. Most će biti dug 227 metara, imaće biciklističku i pješačku stazu, te carinske terminale na BiH obali.

(eSrebrenica.ba)