LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Pokrenuta konkursna procedura za izgradnju dionice Buna - Pocitelj
A+ R A-
22-12-2016

Pokrenuta konkursna procedura za izgradnju dionice Buna - Pocitelj

Rate this item
(8 votes)

autoceste fbih_naplatne_kucicePočetkom 2017. godine Bosna i Hercegovina će imati dva gradilišta na Koridoru Vc, odnosno počet će radovi na izgradnji dionice Počitelj - Buna (7,2 km) i autoceste na dionici Donja Gračanica - tunel Zenica (3,9 km).

Naime, JP Autoceste FBiH d.o.o. Sarajevo uputilo je dva javna poziva za iskazivanje interesa, a odnose se za konsalting usluge za nadzor nad izvođenjem radova na pomenutim dionicama.

Kako je navedeno u pozivu, očekuje se da usluge nadzora počnu u maju 2017. godine, a poziv za iskazivanje interesa otvoren je za firme iz svih zemalja.

Konsultant će djelovati u ulozi inženjera i njegovi rezultati će biti u skladu sa važećim lokalnim zakonima u vezi izgradnje, nadzora, građevinskih radova kontrole kvaliteta i zaštite životne sredine.

Pored ovih, JP Autoceste FBiH su u julu 2016. godine objavile javni poziv za pretkvalifikaciju za postupke nabavke za izgradnju dviju dionica Počitelj - Buna  i Donja Gračanica - tunel Zenica. Pretkvalifikacija će se obaviti putem sistema e-nabavke na portalu EBRD-a.

Podsjetimo, po odluci Vlade FBiH dionica Počitelj – Buna je proglašena od javnog interesa za Federaciju. 

Dužina poddionice Buna - Počitelj je 7,2 kilometara. Počinje pratećim uslužnim objektom Rotimski potok, nastavlja prema Počitelju i završava neposredno prije petlje Počitelj. Pomoćni uslužni objekt Rotimski most je pozicioniran 4,2 kilometara južno od Hodbine, neposredno nakon natputnjaka Stanojevići i obostrano je odmorište, u sklopu kojeg su predviđeni benzinska stanica i restoran.

Poddionica Klopče - Zenica Sjever (ulaz u tunel Zenica) je nastavak dionice Drivuša - Klopče i nadovezuje se na prethodnu u zoni vijadukta Perin Han. Putem četiri vijadukta i dva tunela (Ričice i Pečuj) ulazi se u područje naselja Donja Gračanica.

BiH je za ovaj projekt izgradnje prioritetnih dionica autoceste na koridoru Vc od EBRD-a uzela zajam u iznosu od 80 miliona eura. Sredstva su ugovorena sa rokom otplate od 11 godina, uključujući četiri godine grace razdoblja i povoljnu EURIBOR kamatu.

Izgradnjom ovih dionica BiH će dobiti oko 10 novih kilometara autoceste.

(Akta.ba)