LoginRegister
Home » News Archive » Other News » Formiran Savjet opstinskog nacelnika za urbanizam i prostorno planiranje
A+ R A-
24-12-2016

Formiran Savjet opstinskog nacelnika za urbanizam i prostorno planiranje

Rate this item
(3 votes)

centar savjet opstinskog nacelnika urbanizam prostorno planiranjeS ciljem sprječavanja devastacije prostora i poboljšanja arhitektonskog ambijenta za privlačenje investicija u opštinu Centar, opštinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je donio odluku o formiranju Savjeta opštinskog načelnika Opštine Centar Sarajevo za urbanizam i prostorno planiranje.

Tim povodom je u prostorijama ove Opštine održan konstituirajući sastanak pomenutog Savjeta na kojem su prisustvovale eminentne arhitekte Sarajeva: Sead Gološ, Faruk Kapidžić, Igor Grozdanić, Mustafa Štukan, Vedad Islambegović, koji je ujedno i predsjednik Asocijacije arhitekata u BiH.

Ajnadžić je kazao da formiranje Savjeta ima za cilj razmatranje svih intervencija u prostoru na području opštine Centar, maksimalno uvažavajući struku i zahtjeve investitora.

"Jako mi je bitno da odluke koje se odnose na prostorno-planske intervencije budu u skladu sa dobrim arhitektonsko–građevinskim mišljenjem i finansijskim mogućnostima investitora. Odlučan sam da uz pomoć ovog Savjeta i uz kompetencije općinskog načelnika i Općinskog vijeća učinimo sve da ne dođe do devastacije prostora na području Centra. Projekti visokog prioriteta, koje želimo realizovati u saradnji sa višim nivoima vlasti, su modernizacija stadiona Koševo, izgradnja sportsko-rekreativnog i hotelskog kompleksa na području Zlatišta, izgradnja javnih garaža na Ciglanama, te uređenje prostora današnjeg igrališta Metalac u Gimnazijskoj ulici, za što će nam itekako dobro doći vaši savjeti i sugestije", objasnio je Ajnadžić.

Gološ je naglasio da podržava ideju da se napravi stručni filter koji će pomoći Općini Centar u procesu odlučivanja prilikom intervencije u prostoru koji predstavlja najrelevantniji resurs sa kojim raspolažemo.

"Veliki je priliv zahtjeva prema Općini Centar za izgradnjom na jako puno lokacija. Stoga smo mišljenja da je potrebno što više uključiti javnost u donošenje svih odluka vezanih za intervencije u prostoru, izradu novih regulacionih planova pa čak i za dozvole za pojedine objekte", kazao je Gološ.

Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove i članica Savjeta je istakla da je jako teško upravljati ovim prostorom s obzirom na veliku zainteresovanost investitora.

"Želim da napomenem da je u toku izrada nekoliko značajnih planskih dokumenata gdje ćemo u saradnji sa nadležnim institucijama učiniti sve kako bismo usvojili najbolja rješenja", objasnila je Sadović.

Sastanku su u ime Opštine Centar prisustvovali Mustafa Resić, savjetnik načelnika za investicije, Jasna Beba, sekretar Opštine i Fahrudin Kurtović, pomoćnik načelnika za finansije. U pomenutom Savjetu je i arhitekta Amir Vuk Zec.

(sa-c.net)