LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Toplovod od Kaknja do Sarajeva rjesenje za zagadjenje glavnog grada?
A+ R A-
02-01-2017

Toplovod od Kaknja do Sarajeva rjesenje za zagadjenje glavnog grada?

Rate this item
(6 votes)

sarajevo-winterKao jedno od rješenja koje bi popravilo kvalitet vazduha u glavnom gradu Bosne i Hercegovine tokom hladnijeg dijela godine, pominje se toplovod Kakanj-Sarajevo.

Ovaj projekt prvi put je pomenut prije više od 30 godina. Nažalost, od tada ništa nije urađeno.

"Uz neznatno povećanje potrošnje uglja u Termoelektrani Kakanj, dobili bismo odgovarajuću količinu toplotne energije. Sam cjeovod je dimenzionisan na 300 megavata toplinske energije. Što se tiče zagađenja doprinosi su izraženi i značajni u smislu smanjenja emisije štetnih polutanata u atmosferu" - kazao je za BHT1 Ejub Džaferović, koordinator izrade Studije opravdanosti toplovoda Kakanj-Sarajevo.
 
Studijom JP Elektroprivrede BiH predviđeno je da sistem distribucije toplinske energije bude centralizovan, a s obzirom na to da bi se nalazio na Koridoru 5C, osim Sarajeva, grijanje iz Kaknja imali bi još u Visokom, Brezi i Ilijašu.
 
"Studija je pokazala da je projekat tehnički izvodiv, finansijski isplativ i društveno opravdan" - kaže Džaferović, te dodaje da ukupna investicija iznosi 230 mil KM.
 
Elektroprivreda BiH je zainteresirana za realizaciju ovog projekta, ali ističu i da je neophodna podrška Vlade FBiH, vlada Kantona Sarajevo i ZDK, te općina koje su u obuhvatu projekta u obezbjeđenju neophodnih uslova.
 
U Kaknju smataju da bi izgradnja toplovoda omogućila i razvoj elektro-energetskog sektora, što je veoma bitno jer je trećina stanovnika ovog grada zaposlena u rudniku i termoelektrani.
 
"Kroz iskustvo koje mi imamo sa daljinskim grijanjem, toplo preporučujemo i svima ostalima. To je davno ispričana priča koja nas počinje i nervirati, vrijeme je da se poduzmu konkretne aktivnosti" - kaže Nermin Mandra, načelnik Kaknja.
(Indikator.ba)