LoginRegister
Home » News Archive » Other News » Vjecita gradilista prave ruglo od glavnog grada
A+ R A-
15-01-2017

Vjecita gradilista prave ruglo od glavnog grada

Rate this item
(8 votes)

pofalici zgrada_kolodvorska_ulica

Mnogo je objekata čija je gradnja započeta i obustavljena u Kantonu Sarajevo. Neke konstrukcije, poput one u Kolodvorskoj ulici na Pofalićima, nedovršene stoje godinama. Ti nezavršeni objekti, odnosno vječita gradilišta, osim drugih negativnih posljedica koje proizvode, znatno narušavaju izgled pojedinih dijelova grada, a nerijetko predstavljaju i ruglo. 

Ispitati stabilnost 

Kako su za “Dnevni avaz” kazali u Zavodu za izgradnju KS, ne postoji zakonsko ograničenje prema kojem je investitor dužan završiti započeti objekt u roku. 

"Prema zakonu, godinu od izdatog odobrenja za građenje mora početi gradnja objekta. Kada počne raditi, onaj ko radi, mora ograditi gradilište i postaviti tablu s osnovnim podacima o projektu, među kojima je i rok za završetak. No, masovno se dašava da investitori samo malo zakopaju bagerom i nakon toga gradilište stoji godinama. Nikada se nije desilo da je neko platio kaznu zato što je probio rok gradnje" – rečeno nam je u Zavodu. 

Upravo zbog toga, veliki broj građevinskih objekata godinama stoji ograđen, zapušten i zarastao.

"Osim što objekti koji se dugo grade, prave ruglo, prilikom novog početka gradnje potrebno je izvrštiti konzervaciju. Dakle, mora se ponovo ispitati stabilnost urađenog dijela objekta, što stvara i dodatne troškove investitorima" - kažu iz Zavoda.

Kako bi se ovoj pošasti stalo ukraj, Skupština KS usvojila je Nacrt zakona o prostornom uređenju, prema kojem se prvi put planira rok trajanja odobrenja za građenje. 

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić rekao nam je da će se novim zakonom uvesti red u gradnji u KS.

Priključiti instalacije

"U roku od četiri godine investitori će trebati da izgrade objekt, urade fasadu i priključe sve instalacije, a nakon toga mogu raditi unutrašnje radove. Na ovaj način neće se stvarati ruglo u gradu" - kaže Lukić.

Novim Nacrtom zakona predviđena je i  kazna za nepoštivanja roka građenja. Svaki mjesec kašnjenja investitori će morati plaćati 500 maraka.

U Hrvatskoj rokovi pet i 10 godina

Što se tiče bh. zakonodavstva, kako su nam rekli u Zavoda za izgradnju, investitori su dužni u roku od jedne godine da počnu gradnju. No, nisu imali obavezu da završe objekt u predviđenom roku. U susjednoj Hrvatskoj definisan je rok od pet godina za završetak manjeg objekta s fasadom, dok je za veću zgradu to 10 godina.

(avaz.ba)