LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Kineskim investitorima predstavljeni infrastrukturni projekti
A+ R A-
17-01-2017

Kineskim investitorima predstavljeni infrastrukturni projekti

Rate this item
(5 votes)

autoput faktor.ba

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko sasatao se u Sarajevu sa predstavnicima kineske kompanije China Gezhouba Group International Enginering.

Tema sastanka bilo je trenutno stanje, kao i gradnja budućih infrastrukturnih objekata u BiH. Osim značaja Koridora 5C, ministar je predstavnike kineske kompanije upoznao o gradnji brzih cesta u BiH, jadransko-jonske ceste, mosta na rijeci Tari, Unsko-sanskoj željezničkoj pruzi, te generalno s infrstrukturom željezničkog prometa.

Ministar je upoznao predstavnike kineske kompanije s tim da je Ministarstvo u saradnji sa entitetima i Brčko distriktom u julu ove godine donijelo temeljni dokument, Okvirnu strategiju prometa BiH, čime je stvorena osnova za brži razvoj prometne infrastrukture u BiH.

S druge strane, Xiu Zangui, zamjenik predsjednika kineske kompanije, upoznao je ministra Jusku o kompaniji koja je u stopostotnom vlasništvu kineske Vlade te koja ima tradiciju dugu 46 godina i više od 40.000 zaposlenika. U okviru ove grupacije djeluje Odbor za investicije koji obuhvata područja širom svijeta, a polje njihovog interesovanja predstavlja i naša zemlja.

"Ohrabreni smo informacijom o usvojenoj Okvirnoj prometnoj strategiji BiH i naš tim intenzivno prati gradnju Koridora 5C" - istakao je Zangui.

Zangui je dodao da su, također, zainteresovani za sve infrastrukturne projekte koji su bili tema današnjeg sastanka.

(eKapija.com)