LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Izgradnja putnih dionica, Predstavnicki dom iduce sedmice odlucuje o zaduzenju
A+ R A-
22-01-2017

Izgradnja putnih dionica, Predstavnicki dom iduce sedmice odlucuje o zaduzenju

Rate this item
(6 votes)

autoput izgradnja

Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine iz Federalne vlade je predložena odluka o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj  (EBRD) za realizaciju Projekta koridor 5-C. Odluka je u najavljenom dnevnom redu Predstavničkog doma za iduću sedmicu.

Ovdje je riječ o zaduženju Federacije radi nastavka izgradnje prioritetnih dionica na koridoru 5-C, Donja Gračanica (tunel Pečuj) - Klopče i Svilaj-Odžak.

Ako to odobri Parlament, Federacija će prenijeti novac od zajma na Javno preduzeće Autoceste FBiH kao na krajnjeg korisnika i dužnika te iz federalnog budžeta ne treba izdvajati za dodatno sufinansiranje.

Uvjeti ukupnog zaduženja u projektu od 76 miliona eura su: rok otplate 11 godina i trogodišnji grace period, a kamatna stopa vezana je za šestomjesečni euribor, plus marža jedan posto godišnje.

Dužina predviđene dionice Donja Gračanica (tunel Pečuj) - Klopče je 5,8 km.

Novac za obližnju relaciju Drivuša - Klopče je već osiguran, ali ne bi imala nikakvu saobraćajnu povezanost s ostatkom mreže ako ne bude izgrađen i drugi dio Zeničke obilaznice do Donje Gračanice. Naime, tek u regionu Donje Gračanice se trasa autoceste približava postojećoj magistralnoj cesti i stiču se uvjeti za izgradnju priključka na magistralnu cestu. 

Predviđena dionica Svilaj - Odžak je u dužini od 10,4 km. Početak je odmah iza budućeg međudržavnog mosta "Svilaj" kojim se premošćuje  Sava, a završetak na petlji "Odžak" sjeverno od istoimenog grada.

Most preko Save ujedno je i mjesto spajanja između autoceste koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

(Fena)