LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Sarajevo precesto bez vode: Ko je kriv za kvarove na vodomjerima i vodovodnoj mrezi
A+ R A-
26-01-2017

Sarajevo precesto bez vode: Ko je kriv za kvarove na vodomjerima i vodovodnoj mrezi

Rate this item
(3 votes)

vodovod rekonstrukcija_01.aug.2016 Postala je sasvim uobičajena informacija da stanovnici u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u večernjim satima nemaju vode. Da bi stvar bila gora, u posljednji mjesec, koliko traju niske temperature, Sarajlije su se pomirile i s tim da vode često nemaju ni tokom dana.

Razlog su prečesti kvarovi na vodoinstalacijama i vododovodnoj mreži. Nekoliko stotina vodovodnih cijevi pukne tokom sedmice, nakon što se voda zaledi, a zbog popravki kvarova mnoge ulice nemaju redovno vodosnabdijevanje. Građani u ovoj situaciji krive uposlenike preduzeća "Vodovod i kanalizacija", te smatraju da do pucanja cijevi dovodi i stalno zatvaranje vode u noćnim satima.

Međutim, diplomirani inženjer građevinarstva Admir Ćerić iz Instituta za hidrotehniku Sarajevo, tvrdi da situacija ipak nije takva kakvom je zamišljaju građani.

Loše i stare vodoinstalacije

"Mnogo je problema i mnogo razloga zbog čega u ovom zimskom periodu kada su niske temperature imamo dosta kvarova. Najveći broj njih je na kućnim priključcima. Ti kućni priključci - dio od ulične vodovodne mreže do kuće, zgrade, odnosno glavnog vodomjera, u dosta slučajeva su loši, odnosno suviše plitko izvedeni. Po našim standardima sve instalacije se ukopavaju dublje od 80 centimetara, jer je to za ovu klimatsku zonu dubina smrzavanja zemlje. Međutim, imamo masu instalacija koje su plitko izvedene, na oko 40 centimetara. Zbog toga se tlo zaledi ispod dubine na kojoj je položena ta instalacija, onda ona zamrzne i pukne" – pojašnjava Ćerić za Faktor.

Drugi razlog učestalih kvarova, prema njegovim riječima, jeste to što se radi o jako starim instalacijama.

"Vodovodna mreža i kada se mijenja, samo se dio promijeni, ali se kućni priključci uglavnom ne mijenjaju. Onda ona vremenom počne da pušta, puca i ledi. Ako je Vodovod izvodio te radove, on je kriv, ali u dosta slučajeva su ih radili sami građani ili neke druge privatne firme" – tvrdi Ćerić.

Iako su Sarajlije ogorčene na Vodovod jer u noćnim satima nemaju vode, naš sagovornik tvrdi da je Vodovod prinuđen da smanjuje pritisak.

"To nisu klasične redukcije vode i one nisu krivac za ove kvarove. Istina je da se nekim ljudima prekine vodosnabdijevanje, ali to je samo obaranje pritiska, odnosno smanjenje dotoka vode u vodovodni sitem da bi se rezervoari punili. Razlog tome je što su gubici vode u vodovodnoj mreži ogromni, te jer je nelegalna potrošnja jako velika" – govori Ćerić iz Instituta za hidrotehniku.

Prema njegovim riječima, u ovom mjesecu je zabilježen neobičan fenomen, koji je stvorio dodatne probleme.

Potrošnja se povećala za 30 posto

"U zimskom periodu potrošnja vode obično pada, međutim u zadnjim sedmicama, potrošnja vode u Vodovodu je naglo porasla. U odnosu na prosjek za ovaj period godine potrošnja se povećala za oko 30 posto, što je apsolutno nelogično i neočekivano. Jedan od razloga je u tome što ljudi ostavljaju da voda teče u njihovim vanjskim instalacijama i tako povećavaju potrošnju i dodatno prave problem Vodovodu. Oni da bi spriječili da se instalacije zalede, umjesto da ih utople i zaštite na neki način, oni puštaju vodu da teče i kreiraju dodatni problem. Tu ima dosta do potrošača koji gledaju svoj problem kako da ga riješe, a ne razmišljaju da time i generišu i problem drugim potrošačima" – govori Ćerić.

Smatra da nema jednostavnog i brzog rješenja za problem u kojem se Sarajlije nalaze.

"Kad otopli, ti problemi će se smanjiti, ali neće prestati, jer instalacija koja je pukla, ona se mora popraviti. Međutim, neće biti novih slučajeva koji bi pojačali intervencije u Vodovodu u tom segmentu" – ističe Ćerić.

Kraj agoniji koja traje već nekoliko godina kada je u pitanju vodosnabdijevanje, stanovnici mogu očekivati tek nakon rekonstrukcije vodovodne mreže, ali Ćerić ističe da se to ne može očekivati u skorijem periodu.

"Još nije ni potpisan ugovor sa EBRD-om putem kojeg će se osigurati 30 miliona eura za te radove, tako da nije izvjesno da će se početi sa tim projektom u bliskom periodu" – zaključio je Ćerić.

(Faktor.ba)