LoginRegister
Home » News Archive » Other News » Uskoro elektronske karte i u trolejbusima
A+ R A-
27-01-2017

Uskoro elektronske karte i u trolejbusima

Rate this item
(2 votes)

gras-trolejbus foto_trafika.ba

U Ministarstvu saobraćaja KS-a su zadovoljni rezultatima sistema elektronske naplate karata koja se u okviru pilot-projekta realizuje u autobusima koji saobraćaju na komercijalnoj liniji Vijećnica - Dobrinja.
Kako je kazao Mujo Fišo, ministar saobraćaja KS-a, u toku je izrada glavnog projekta zatvaranja svih tramvajskih stanica.

Tender

"U budžetu su planirana dva miliona KM za ovu godinu kako bismo zatvorili veći dio stajališta i počeli sa uvođenjem elektronske naplate u autobusima, trolejbusima i minibusima. Očekujemo da će tender za izvođenje radova biti raspisan do kraja marta", ističe Fišo.

S obzirom na to da se iz budžeta KS-a subvencioniraju troškovi karata za određene kategorije, te izdvaja novac za poslovanje Grasa, ovakav način naplate pružit će potpunu informaciju o ukupnom broju putnika i kategorijama.

"Prema procjenama, svega 30 posto putnika kupuje karte. Naš je cilj povećati naplatu za 30 posto, što će na mjesečnom nivou značiti više od milion KM dobiti. U Sarajevu trenutno studira oko 40.000 studenata, a samo 6.000 kupuje mjesečne karte. Zato smo započeli pregovore sa Ministarstvom obrazovanja KS-a da se studentima ponude godišnje karte po nekoj povoljnijoj cijeni, ali da ih svi kupe. Svakodnevno se skoro 300.000 ljudi preveze tramvajima, što znači da je tramvajski saobraćaj okosnica gradskog prevoza", dodaje Fišo.

Standardi

Zatvaranje tramvajskih stajališta je vrlo kompleksan projekat. Radit će se u skladu sa prostornim i drugim mogućnostima, ali će odgovarati visokim standardima. Svako stajalište će imati ulaz prilagođen kolicima, te kamere.

"Sigurnosne kamere će pratiti ulaske i izlaske putnika. Sigurnost putnika i vozača dići će se na viši nivo. Kada se završi elektronski sistem naplate u svim vozilima, pristupit će se tarifnom načinu naplate karata, odnosno cijena neće biti ista ako neko saobraća na relaciji Ilidža - Vijećnica ili Čengić-Vila - Marindvor", najavio je Fišo. 

(Oslobođenje)