LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Gradjevinski gigant Pizzarotti spreman finansirati gradnju kompletnog Koridora 5C
A+ R A-
07-02-2017

Gradjevinski gigant Pizzarotti spreman finansirati gradnju kompletnog Koridora 5C

Rate this item
(10 votes)

lepenica odmoriste_izgradnja_pratecih_sadrzaja_jpautoceste

Italijanski građevinski gigant iz Parme "Pizzarotti" izrazio je interesiranje i spreman je finansirati gradnju kompletnog Koridora 5C, saznaje „Dnevni avaz".

Ponudili program

Predstavnici ove kompanije boravili su jučer u posjeti Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, gdje su razgovarali s ministrom Ismirom Juskom te su ga upoznali s programom i ulaganjima u građevinsku inrastrukturu širom svijeta.

Radi se o kompaniji koja je na evropskom i svjetskom tržištu još od 1910. i ima veliko međunarodno iskustvo na gradnji velikih infrastrukturnih projekata, od Italije, Izraela, Švicarske, SAD, Rusije, Kuvajta, Monaka, Crne Gore. Budžet ove kompanije veći je od milijardu eura, a bili su izvođači radova u 44 države.

Kompanija trenutno realizira projekte u Evropi, Americi, zemljama Zaljeva, jugoistočnoj Aziji i sjevernoj Africi.

Ova kompanija izabrana je kao glavni izvođač radova za gradnju luksuznog kompleksa "Portonovi" u Crnoj Gori. Radi se o ljetovalištu s dvije marine. Vrijednost projekta iznosi 500 miliona eura.

Kompanija "Pizzarotti" učestvovala je gradnji autoputa u Saudijskoj Arabiji, Poljskoj, Moldaviji... Zanimljivo je da je ova firma učestvovala i u gradnji metroa i aerodrome Parizu, ali i elitnih apartmana u Monte Karlu.

Jučer su na sastanku izrazili punu spremnost da učestvuju u gradnji Koridora 5C na način ili da dobiju dozvolu za koncesiju ili da budu klasični izvođači radova uz cijelu domaću operativu i mašineriju.

Tehnička oprema

Kako je rečeno, pokazali su interesiranje i da učestvuju u gradnji tunela „Prenj" ukupne dužine oko deset kilometara, jer posjeduju veliko iskustvo i svu tehničku opremu za izvođenje ove vrste građevinskih radova.

"Njima bh. građevinsko tržište nije nepoznato, jer su već ranije pokazivali interes za gradnju Koridora 5C putem međunarodnih tendera. Dobro poznaju ovu oblast i pozvali su nas da ih posjetimo u Italiji u narednom periodu". rečeno nam je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(avaz.ba)