LoginRegister
Home » News Archive » Other News » Sarajevo: Za ulazak u uze gradsko jezgro bit ce naplacivane vinjete
A+ R A-
07-02-2017

Sarajevo: Za ulazak u uze gradsko jezgro bit ce naplacivane vinjete

Rate this item
(6 votes)

marijin dvor_nocna_foto_damir_dautbegovicSkupština Kantona Sarajevo je na današnjoj redovnoj sjednici donijela zaključak o usvajanju Nacrta zakona o uređenju saobraćaja Kantona Sarajevo.

Usvajanjem Nacrta zakona o uređenju saobraćaja on ide na javnu raspravu, a neki od najzanimljivijih detalja u novom zakonu odnose se na vinjete i pravila parkiranja na teritoriji Kantona Sarajevo.

Naime, prema članu 94. Nacrta zakona o uređenju saobraćaja, predviđa se postojanje zone užeg gradskog jezgra u kojem će saobraćaj motornim vozilima biti dozvoljen samo uz plaćanje posebne naknade, odnosno vinjete.

Zona užeg gradskog jezgra će biti proglašena s ciljem povećanja sigurnosti, smanjenja emisije štetnih gasova, rješenja problema parkiranja i smanjenja gužvi. Izuzetak bi bila vozila javnog prijevoza, vozila s pratnjom i vozila s pravom prvenstva prolaza.

Novac prikupljen prodajom vinjeta koristio bi se za unapređenje sigurnosti saobraćaja i zaštitu životne sredine.

Prema članu 86. Nacrta zakona o uređenju saobraćaja, predviđa se zabrana za parkiranje oštećenih vozila ili neregistrovanih vozila koja će u slučaju kršenja zakona biti uklonjena u roku od 30 dana.

(klix.ba)