LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Intenzivirane aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje Prve transverzale
A+ R A-
14-02-2017

Intenzivirane aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje Prve transverzale

Rate this item
(7 votes)

prva transverzala_tzi.baNa inicijativu načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, održan je sastanak u Opštini Centar na kojem se razgovaralo o realizaciji projekta izgradnje Prve transverzale.

Sastanku su prisustvovali ministar saobraćaja KS Mujo Fišo, načelnik Opštine Vogošća Edin Smajić, direktor Direkcije za puteve KS Nermin Drnda, generalni direktor KJKP Gras Avdo Vatrić i izvršni direktor za autobuski i minibuski saobraćaj Jakub Kubur, šef Službe za saobraćaj u Zavodu za planiranje razvoja KS Almir Hercegovac i zastupnik u Skupštini KS i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Muhamed Kozadra.

Naime, ranije je  na osnovu detaljne analize Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo utvrđeno da će dio Prve transverzale na dionici od Kranjčevićeve ulice do Hotonja, ukupne dužine 5,08 kilometara, koštati više od 215 miliona KM.

Načelnik Ajnadžić kazao je da je realizacija projekta izgradnje Prve transverzale od esencijalnog značaja kako za građane sa područja opštine Centar, tako i Vogošće, ali i cijelog Kantona Sarajevo.

"Danas smo se okupili ovdje da dogovorimo procedure koje će nas dovesti do početka realizacije projekta izgradnje Prve transverzale. Razumijemo da košta mnogo novca, ali siguran sam da imamo dovoljno da krenemo postepeno sa izgradnjom. Općina Centar će uložiti maksimalne napore da ispuni sve preduslove kako bi se sa realizacijom projekta moglo krenuti što je prije moguće", istakao je Ajnadžić.

Ministar Fišo je naglasio da je Vlada Kantona Sarajevo u potpunosti opredijeljena za realizaciju projekta, ali da je za njen početak važna podrška opština Centar i Vogošća.

"Naime, s obzirom da su ranije izdate urbanističke saglasnosti istekle, potrebno je posvetiti se izdavanju novih, a shodno tome potreban nam je maksimalan angažman pomenutih lokalnih zajednica. Vlada KS trenutno raspolaže sa oko 25 miliona maraka za izgradnju, te nepovučenih blizu 15 miliona eura iz aranžmana sa EBRD-om. Očekujemo i od Vlade Federacije BiH da se uključi u realizaciju ovog procesa", dodao je Fišo.

Načelnik Smajić je kazao da je izgradnja Prve transverzale prvi na listi prioriteta projekata građana Vogošće i Opštine, te pozvao sve zainteresovane strane da intezivno provode aktivnosti da se što kvalitetnije izvrše pripreme i počne sa izvođenjem radova na onim dionicama na kojima se to može raditi.

Na kraju sastanka zaključeno je da su opštine Centar i Vogošća, Ministarstvo saobraćaja, Direkcija za puteve KS, Zavod za planiranje i Zavod za izgradnju KS odlučni energično raditi na realizaciji projekta izgradnje Prve transverzale. S tim u vezi, dogovoreno je da Direkcija za puteve KS pripremi zahtjev za obnovu, odnosno izmjenu urbanističke dozvole, a opštine Centar i Vogošća obavezale su se da će  provesti traženi zahtjev. Zatraženo je od Vlade KS, ministra saobraćaja i premijera Kantona da daju punu podršku projektu i jasno definišu iznos raspoloživih finansijskih sredstava za početak implementacije projekta, naročito u fazi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Također je zatraženo da se putem Vlade KS i ministra za saobraćaj pokrene hitna procedura prema Skupštini KS za donošenje jasne odluke o dodatnom zaduženju po pitanju izgradnje Prve transverzale kod međunarodnih finansijskih institucija. Zaključci sa ovog sastanka će se uputiti premijeru KS, ministrima u Vladi KS, predsjedavajućoj Skupštine i svim predsjednicima klubova u Skupštini KS.

Dogovoreno je da se naredni sastanak u istom sastavu održi u Opštini Vogošća za tri sedmice.

(sa-c.net)