LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Svedski Kavat otvara fabriku u Novom Travniku
A+ R A-
16-02-2017

Svedski Kavat otvara fabriku u Novom Travniku

Rate this item
(5 votes)

kavat travnik

Švedska kompanija Kavat širi proizvodnju u Bosni i Hercegovini, te će uskoro, osim u Travniku, imati proizvodne pogone u Novom Travniku. Kompanija sa tradicijom u proizvodnji obuće za djecu i omladinu dugom više od 60 godina, planira višemilionsko ulaganje u novotravničku industrijsku zonu Neobarje u i zapošljavanje oko 150 radnika, potvrdili su u Opštini Novi Travnik za portal eKapija.

Kako su rekli iz Službe za urbanizam u toj opštini, proizvodnja svjetski poznatog brenda dječije obuće je izvjesna i u martu 2017. počinje gradnja hale.

Švedska kompanija Kavat, sa sjedištem u Travniku za tržište BiH, kupila je od Općine Novi Travnik građevinsko zemljište u Industrijsko-uslužnoj zoni Neobarje putem licitacije krajem 2016. godine. Prema riječima predstavnika kompanije, gradnja proizvodnog pogona trebalo bi da počne tokom marta ove godine.

Kavat je u Novom Travniku kupio parcelu površine oko 12.500 m2. Proizvodna hala bi trebalo da zauzeme oko 4.000 m2, dok bi se ostatak zemljišta iskoristio za parking i skladišni prostor.

"To će najvjerovatnije biti fazno ulaganje i zapošljavanje, u zavisnosti od instaliranja linija za proizvodnju obuće i kožne galanterije. Prema riječima predstavnika kompanije, biće zaposleno ukupno 150 radnika" - navode u Opštini.

Oko 98% obuće Kavat proizvedene u BiH ide na inostrano tržište, i to zemlje Skandinavskog područja, a jedan dio u Njemačku i Austriju. U Opštini Novi Travnik kažu da bi neznatan procenat bio plasiran na domaće tržište.

Kompanija Kavat je na tržište BiH ušla 2009. godine otvaranjem fabrike u Travniku, koja danas ima više od 140 zaposlenih.

Zašto ulagati u Novi Travnik

Inače, Opština Novi Travnik je na dobrom putu da razvije i oživi industrijsku zonu Neobarje. Nedavno je otvoren pogon firme Alfa & Metabo, u toku je izgradnja objekata dvije novotravničke firme - David i FTM, a osim Kavata, očekuju još novih investitora.

Kako kažu, sada je ukupno osam investitora kupilo zemljište i u fazi su pribavljanja projektne dokumentacije za izgradnju pogona.

"Osim kompanija koje su otvorile ili grade pogon, u toku ove građevinske sezone očekujemo da i ostali investitori otvore gradilišta. Slobodnog mjesta ima još, te pozivamo sve potencijalne i buduće invstitore da ulažu u Novi Travnik, jer je to sigurno prava prilika za investiranje".

U Opštini dodaju da trenutno imaju upite određenih investitora iz oblasti proizvodno-trgovačke branše, a koliko su izvjesna ta ulaganja, još je rano govoriti.

Opštinska vlast u Novom Travniku poručuje da planski radi na razvoju poslovne zone i stvaranju povoljnog ambijenta za ulaganje. Upravo je, kažu, švedska kompanija Kavat prepoznala te pogodnosti.

Glavni aduti za privlačenje budućih investicija su relativno niska cijena građevinskog zemljišta, rente, uređenja zemljišta, dovoljno radne snage, te pogodnost same lokacije industrijske zone Neobarje.

Najzastupljeniji sektori

Prije rata u opštini Novi Travnik je bila zastupljena mašinska i metalurška industrija, u sklopu nekadašnjeg Kombinata Bratstvo. Kasnije je ta industrija zadržana u manjoj mjeri, a danas se izdvajaju preduzeća ADK i NT Forging.

Paralelno sa podizanjem posrnule mašinske industrije, u sklopu kompleksa Bratstvo otvaraju se preduzeća za proizvodnju obuće i kožne galanterije, te izvjestan broj malih zanatskih obrta.

Osim toga, u posljednje vrijeme do izražaja dolazi sektor poljoprivrede i to uzgoj eko hrane, naročito malina, ljekobilja i tovnih junadi. U Opštini Novi Travnik navode da se sve više razvija planinski turizam, posebno lokalitet Ravnog Rostova, gdje je predviđena izgradnja vikend naselja sa pratećim sadržajima.

(eKapija.com)