LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Fiso: 2017. godine pocinjemo izgradnju tunela Kobilja glava
A+ R A-
17-02-2017

Fiso: 2017. godine pocinjemo izgradnju tunela Kobilja glava

Rate this item
(7 votes)

tunel kobilja_glava_3D

Izgradnja Prve transverzale, saobraćajnice koja bi trebala povezati Grbavicu, odnosno centar grada s Vogošćom i autoputem 5C i tako riješiti problem saobraćajnih gužvi u KS, bila je glavna tema jučerašnjeg sastanka načelnika općina Centar i Vogošća s predstavnicima Vlade KS. 

Zahtjev Direkcije

Načelnici Centra Nedžad Ajnadžić, Vogošće Edin Smajić, ministar saobraćaja KS Mujo Fišo, direktor Direkcije za puteve KS Nermin Drnda i drugi učesnici dali su sebi rok od 30 dana da utvrde koliko novca trenutno ima na raspolaganju za izgradnju ove moderne saobraćajnice. 

Fišo je kazao da Vlada trenutno ima oko 25 miliona maraka za Prvu transverzalu. Osim toga, tu je i nepovučenih skoro 15 miliona eura iz aranžmana s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a što će biti preusmjereno za ovaj projekt. 

Ajnadžić je naglasio važnost izgradnje Prve transverzale za Kanton, ali i cijelu Federaciju, od koje još čekaju odgovor o tome hoće li učestvovati u finansiranju. 

"Razumijemo da košta mnogo, ali siguran sam da imamo dovoljno da postepeno krenemo s izgradnjom. Općina Centar će uraditi sve da ispuni preduvjete da bi se s realizacijom krenulo što prije" - istakao je Ajnadžić. 

Podrška općina Centar i Vogošća sada je ključna jer je jedan od zaključaka i da Direkcija za ceste pripremi zahtjeve za obnovu, odnosno izdavanje novih urbanističkih saglasnosti, koje općine trebaju podržati.  

"S obzirom na to da su ranije izdate urbanističke saglasnosti istekle, potrebno je posvetiti se izdavanju novih. Izgledno je da izgradnja srednje dionice, odnosno tunela Kobilja glava, može početi u 2017. godini. Za tu dionicu je potrebno više od 100 miliona maraka" - kazao je Fišo. 

Hitna procedura 

Na sastanku je zatražena podrška Vlade i Skupštine KS, kojima će se uputiti zahtjev za pokretanje hitne procedure da bi se definirala odluka o dodatnom zaduženju za Prvu transverzalu.

Sastanak sa Novalićem

Zaključak sastanka, između ostalog, jeste i to da se za tri sedmice isti učesnici jučerašnjeg sastanka okupe u Vogošći da bi se dalje radilo na ovom projektu. Ajnadžić je kazao i da će organizirati sastanak  u narednih mjesec dana kod premijera Federacije Fadila Novalića, gdje će razgovarati o finansijskom angažmanu Vlade u izgradnji Prve transverzale. 

(avaz.ba)