LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Jos uvijek nije izabran glavni investitor za rekonstrukciju stadiona Kosevo
A+ R A-
22-02-2017

Jos uvijek nije izabran glavni investitor za rekonstrukciju stadiona Kosevo

Rate this item
(5 votes)

stadion kosevo_idejno_rjesenje_3D

Projekat rekonstrukcije i modernizacije stadiona Koševo - Asim Ferhatović Hase koji sprovodi Općina Centar, još uvijek nije dobio svoju finalnu konstrukciju.

Općina Centar je izradila predidejno rješenje novog stadiona i pozvala investitore da dostave svoje ideje i prijedloge na koji način modernizirati stadion i izgraditi druge prateće sadržaje.

"Općina Centar je o projektu rekonstrukcije stadiona Koševo, koji je prioritetan, u više navrata razgovarala sa potencijalnim investitorima iz Mađarske, Njemačke, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i sa nekim od agencija iz BiH koje zastupaju interese stranih investitora. Glavni investitor još uvijek nije izabran, ali svi zainteresovani investitori ili njihovi predstavnici naglasili su da imaju obezbijeđen novac za finansiranje realizacije projekta jednog ovakvog kapitalnog projekta", kazao je Safet Huremović, stručni savjetnik za informisanje i saradnju sa medijima.

U razgovorima sa investitorima Općina je došla do orijentacione procjene neophodnih sredstava projekta modernizacije sa svim pratećim sadržajima.

"Procjenjena vrijednost projekta je u iznosu od oko stotinu miliona eura. Svim potencijalnim investitorima prezentirali smo dva modela finansiranja, jedan je putem koncesije a drugi putem javno privatnog partnerstva, uz otvoreni transparentni postupak putem međunarodnog natječaja", kaže Huremović.

U ovoj fazi Općina priprema planske osnove, te donošenje odluka koje su iz nadležnosti Općine, nakon čega će se intenzivno raditi na pripremi dokumentacije o jednom od zakonskih modela izbora najpovoljnijeg investitora.

Rekonstruisani stadion bi bio izgrađen u skladu sa aktuelnim standardima FIFA-e i UEFA-e koji između ostalog podrazumijevaju i natkrivene tribine, teren bliži publici, veći komfor za gledatelje, moderne lože za novinare, savremene svlačionice i određene sigurnosne mjere koje zahtjevaju fudbalske federacije.

Kao i mnogi evropski stadioni uz njega bi od pratećih sadržaja trebao da bude izgrađen hotel, bazen, podzemne garaže, poslovni centar te komercijalni dio radi ekonomske održivosti obnovljenog stadiona.

Kao jedan od uslova koji postavljaju investitori, jeste da novi, obnovljeni i sa kapacitetima prošireni stadion u svom sastavu nema atletsku stazu do fudbalskog terena kao sada, već je planirano napraviti poseban poligon za atletiku sa 8.000 sjedećih mjesta za gledaoce.

Također, ovo je uslov u skladu sa odlukama Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) i Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) prema kojem se fudbalske utakmice grupne faze evropskih takmičenja ne mogu igrati na stadionima sa atletskom stazom.

Općina Centar će, kako su rekli, uložiti sve svoje napore da se i ovo pitanje riješi i da se nađe zadovoljavajuće rješenje u interesu svih korisnika.

(Akta.ba)