LoginRegister
Home » News Archive » Other News » Sarajevo: U planu izgradnja veletrznice na Stupu
A+ R A-
26-02-2017

Sarajevo: U planu izgradnja veletrznice na Stupu

Rate this item
(4 votes)

voce povrce_ilustracija

Kompanija Tržnice-Pijace Sarajevo u svom vlasništvu ima 15 duluma zemljišta na kojem planiraju graditi veletržnicu. Prema riječima Jasmina Terovića, direktora ove kompanije, još se uvijek radi o ideji. "Želja nam je da Grad Sarajevo, po uzoru na druge europske gradove, dobije svoju veletržnicu", kaže Terović za Akta.ba.

Nakon izrade idejnog rješenja bi pokušali napraviti financijsku konstrukciju koja bi pokazala koliko bi čitav projekt trebao koštati.

''To je ideja za koju se nadam da će se, uz volju Kantona ili eventualno nekog javno-privatnog partenrstva, realizirati u budućnosti'', navodi on.

Cilj ove veletržnice bi bio otkup proizvoda od domaćih proizvođača iz BiH koji bi bili plasirani na prostoru tržnica kao i drugih tržnih centara.

Budući da im tih 15 duluma zemljišta, koje se nalazi na Stupu (prema stočnoj tržnici), leži neiskorišteno, planiraju kao prelazno rješenje, do izgradnje veletržnice, krenuti sa proizvodnjom jagodičastog voća.

''Imamo tu zemlju koja stoji neiskorištena i zamisao je da se ona iskoristi za tu proizvodnju koju bi se putem zakupaca distribuirali po objektima poduzeća", naveo je on. 

(Akta.ba)