LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Koridor 5C od nacionalnog znacaja za BiH, Madjarsku, ali i EU
A+ R A-
02-03-2017

Koridor 5C od nacionalnog znacaja za BiH, Madjarsku, ali i EU

Rate this item
(3 votes)

lepenica odmoriste_izgradnja_pratecih_sadrzaja_jpautoceste

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko danas je s ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Szijjartom potpisao Memorandum o razumijevanju kojim će se omogućiti uspostavljanje aviolinije Budimpešta - Sarajevo.

"Danas, na početku 2017. godine, vjerujući da entuzijazam predstavlja pokretačku osnovu svakog napretka, potpisali smo Memorandum o razumijevanju, koji predstavlja predstavlja zajedničku želju za ponovnim uspostavljanjem zračne veze između BiH i Mađarske. Memorandum je potpisan s ciljem jačanja vanjske trgovine i povećanja ekonomske aktivnosti, uključujući i investicione tokove, stvaranja odgovarajućih vidova prijevoza između dviju zemalja uslijed nedostatka odgovarajuće cestovne i željezničke povezanosti, jačanja političkih i kulturnih bilateralnih odnosa i povećanja socijalno-ekonomskog izgleda BiH u svjetlu njene namjere pristupanja EU" - rekao je ministar Jusko.

Naveo je kako je na sastanku razgovarano i o Koridoru 5c koji povezuje Budimpeštu s Pločama.

"Svi zajedno složili smo se da je ovo projekt od nacionalnog značaja, kako za naše dvije zemlje, tako i za kompletnu Evropsku uniju" - kazao je ministar Jusko.

Osim pomenutog memoranduma, bh. i mađarska strana u Sarajevu su danas potpisale i Program obrazovne i kulturne saradnje za period od 2017. do 2019. godine. Potpis na ovaj dokument stavili su ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministar Szijjarto.

Prema riječima ministra Osmanovića, BiH i Mađarska imaju izuzetno dobre bilateralne odnose i uspješnu saradnju.

"Danas potpisani Program saradnje predstavlja odličnu osnovu da se ovi odnosi još više poboljšaju. Potpisivanjem ovog programa obezbijeđeno je 50 stipendija za studente iz BiH koji studiraju u Mađarskoj. Naši studenti u Mađarskoj će koristiti besplatne studije, smještaj, zdravstveno osiguranje itd. Osigurali smo i pet stipendija za pune doktorske studije na engleskom jeziku. Očekujem da će naši studenti u potpunosti iskoristiti ove mogućnosti. S druge strane, i mađarski studenti mogu da nastave svoj studij na nekom od univerziteta u BiH" - kazao je Osmanović.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto ističe kako njegova zemlja podržava BiH na putu njenog priključenja Evropskoj uniji.

"Vaša stabilnost je sigurnosno pitanje za Mađarsku. Vi ste 100 kilometara udaljeni od Mađarske i zbog toga je naš interes da u BiH bude mir i stabilnost. Mi ne želimo da se miješamo u vaše unutrašnje stvari, ali ono što znamo je da će vam euroatlantske integracije pomoći na putu održive stabilnosti. Zbog toga ćemo uraditi sve da ubrzamo vaš proces priključenja EU" - rekao je Szijjarto.

Mađarska se, kako je naveo, ne slaže s predsjednikom Evropske komisije da u narednih pet godina ne treba biti proširenja EU.

"Mi upravo radimo na tome da se u tom periodu EU širi i želimo da prestane ova situacija u kojoj zemlje zapadnog Balkana ne pripadaju zajednici Evrope" - naveo je Szijjarto.

Mađarska već od septembra očekuje 50 bh. studenata da započnu studije u toj zemlji.

"Ovaj sporazum bit će na snazi naredne tri godine" - kazao je Szijjarto, dodajući kako će od 5. aprila ove godine biti uspostavljena direktna vazdušna linija Budimpešta – Sarajevo.

(avaz.ba)