LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Pocele pripreme za gradnju centra od 26 spratova
A+ R A-
03-03-2017

Pocele pripreme za gradnju centra od 26 spratova

Rate this item
(10 votes)

01 sarajevo_tower_lokacija_02.03.2017Konačno su počeli pripremni radovi, jer su riješene sve nedoumice u vezi imovinsko-pravnih odnosa, kao i glavni problem na zemljištu gdje se treba graditi zgrada "Sarajevo Tower", a pripada privatnoj firmi Rama Glas.

Za desetak dana u Sarajevo dolazi delegacija kuvajtske kompanije Smart Invest, koja će sa bosanskohercegovačkom firmom ANS Drive realizirati ovu investiciju vrijednu 100 miliona maraka!

Zgrada će imati 26 spratova ili 30-ak etaža, a kako je ranije izjavio izvršni direktor Smart Investa Elvedin Mahmutović, riječ je o objektu koji će biti "pravi mali grad u gradu".

Sarajevo Tower, koji će biti smješten u blizini Hitne pomoći, imat će površinu od 76.000 kvadratnih metara, sa 334 stambene jedinice i fleksibilnim sistemom koji odobrava prepakiranje jedinica u zavisnosti od potreba tržišta. Zgrada će imati 507 parking mjesta, 7.223 kvadratna metra poslovnog prostora, a kvalitet materijala koji će se ugrađivati u objekat je, kako tvrde investitori, u skladu sa najstrožijim standardima iz oblasti građevinarstva.

Dušan Jovanović, glavni projektant Sarajevo Towera, kazao je da će sami stambeni prostor u zgradi zauzimati oko 60.000 kvadratnih metara. Zgrada će imati dva prilaza za građane i jedan poseban cestovni pristup iz Kolodvorske ulice. Tri etaže će biti podzemne od kojih će dvije biti garaže, a jedna će sadržavati hipermarket. Prizemlje i dva sprata bit će poslovni, a ostali spratovi bit će stambeni, rekao je Jovanović.

Zgrada će imati osam brzih liftova koji će se penjati i spuštati brzinom od 2,5 metara u sekundi te dva teretna lifta. Na 25. i 26. spratu bit će smješteni etažni stanovi sa vrtovima sa pogledom na grad.

Početak radova bio je zakazan u aprilu 2015. godine, a završetak na proljeće 2017. godine. To se nije desilo zbog problema sa imovinsko-pravnim odnosima i velike hrpe papira za koje treba mnogo vremena da se završe. Saznali smo da je to završeno i moguće je ovog proljeća da počne izgradnja.

(Faktor.ba/foto:sa-c.net)