LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Pocinje gradnja biciklisticke staze kroz Novo Sarajevo
A+ R A-
04-03-2017

Pocinje gradnja biciklisticke staze kroz Novo Sarajevo

Rate this item
(7 votes)

biciklistička-staza

Izvjestan je početak gradnje biciklističke staze kroz općinu Novo Sarajevo. Kako saznajemo, napokon je riješena višemjesečna trakavica između Grada, kao lidera projekta, i Općine, koja je izdala potrebnu urbanističku saglasnost.

Najbolje rješenje

Kako nam je kazao Nedžad Koldžo, načelnik općine Novo Sarajevo, realizacija ovog projekta prošle godine odugovlačila se zato što ponuđene trase buduće biciklističke staze nisu bile najbolje rješenje i kao takve nisu mogle dobiti potrebne saobraćajne saglasnosti od resornog ministarstva i Zavoda za planiranje KS.

"Zato se više puta dokumentacija morala vraćati na doradu jer su se morali zadovoljiti sigurnosni standardi. U prethodnim rješenjima projektanti nisu vodili računa o imovinskopravnim odnosima jer je biciklistička staza rađena po planovima iz 1964. godine i planirano je da ide kroz Kampus, što je tuđe vlasništvo" - istaknuo je Koldžo.

On kaže da je izabrano najbolje rješenje te da bi Grad ubrzo trebao krenuti s radovima. Jedan krak staze će ići kroz Vilsonovo šetalište, a drugi uz glavnu saobraćajnicu u ulici Zmaja od Bosne.   

Izabran izvođač

"Stručnjaci su odredili kuda je najbolje rješenje da prolazi trasa, a da vozila ne bi ugrozila bicikliste.  Prema mojim saznanjima, Grad je prije 20 dana odabrao najpovoljnijeg izvođača radova. Mislim da čekaju sunčano vrijeme da krenu s kopanjem. Uporedo s gradskom, Općina planira graditi i svoju biciklističku stazu, i to na potezu od Južne longitudinale do zgrade ''Elektroprivrede BiH'' - kazao je Koldžo.

Podrška Vlade KS

Ovaj gradski kapitalni projekt novčano će podržati i Ministarstvo za saobraćaj KS. To nam je jučer potvrdio ministar Mujo Fišo. Kako je navedeno u budžetu Grada za 2017. godinu, ovo kantonalno ministarstvo planira izdvojiti 300.000 maraka.

(avaz.ba)