LoginRegister
Home » News Archive » Other News » U toku modernizacija stadiona Bilino polje u Zenici
A+ R A-
06-03-2017

U toku modernizacija stadiona Bilino polje u Zenici

Rate this item
(5 votes)

bilino polje_radovi_august_2014

Zenički stadion Bilino polje bit će spreman za narednu domaću utakmicu reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

U prvoj utakmici u 2017. godini naš državni tim ugostit će 25. marta debitanta u kvalifikacijama za SP, ekipu Gibraltara.

Nakon što su završeni opsežni radovi, sada je u toku testiranje sistema zatvorenog videonadzora i elektronskog brojača ulaznica. Kako je za naš list potvrdio vršilac dužnosti direktora NK Čelik Adnan Nuhagić, prva proba će biti obavljena u 22. kolu BH Telecom Premijer lige 18 marta, kad na Bilino polje dolazi ekipa Mladosti iz Doboja kod Kaknja.

"Ugrađeni su brojači na svim ulazima, po tri na tribinama zapad i istok te po dvije na tribinama jug i sjever. Također smo na istoku završili i jedan evakuacioni izlaz. Što se tiče videonadzora, kompletan stadion je pokriven kamerama, kao i svi ulazi. Urađena su dva odvojena sistema. Jedan snima tribine tokom čitave utakmice, a drugi ulaze na stadion", rekao nam je Nuhagić.

Ova dva sistema obavezan su Jk uvjet koji postavlja Evropska fudbalska federacija(UEFA) za kvalifikacijske utakmice i korekcije su se trebale uraditi do septembra prošle godine. No, kako su ponude izvođača bile veće od planiranih sredstava, UEFA je produžila rok.

Kako saznaje Avaz, ugradnja ova dva sistema koštala je skoro 700.000 KM, a sredstva su zajednički osigurali Grad Zenica i Nogometni savez BiH. Izvođači radova su "Mildabo" d.o.o. Banja Luka i "Alarm Automatika" iz Rijeke.

Elektronski brojači ulaznica spriječit će krivotvorenje ulaznica, čega je bilo mnogo u prijašnjim utakmicama, dok će video-nadzor koji će biti postavljen unutar i izvan stadiona, doprinijeti sigurnosti.

Kamere će imati mogućnost zumiranja i zamrzavanja slike kako bi se mogli identificirati pojedinci.

(avaz.ba)