LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Pocela cetvrta faza rekonstrukcije Saburine kuce
A+ R A-
08-03-2017

Pocela cetvrta faza rekonstrukcije Saburine kuce

Rate this item
(3 votes)

saburina kuca_radovi_mart_2017_foto_starigrad.ba

Sanacija i restauracija Saburine kuće, koja je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, nastavljena je kroz četvrtu fazu.

Četvrta faza podrazumijeva popločavanje ulaznih stepenica i izgradnju ogradnog uličnog zida oko Saburine kuće. Kako je kazao Pavle Mašić, iz Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, radovi su počeli prošle sedmice, a do sada je završeno popločavanje ulaznih stepenica.

Za ove radove izdvojeno je oko 43.000 maraka, Općina Stari Grad je uložila 20.000 KM, a ostatak Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo. Inače, od početka ovog projekta, Općina Stari Grad je za sanaciju, rekonstrukciju i restauraciju Saburine kuće izdvojila preko 240.000 KM. Izvođač radova je firma „Neimari“ iz Sarajeva.

Kuća izgrađena u 18. stoljeću

Saburina kuća je izgrađena u 18. stoljeću kao porodična kuća Sabura, stare sarajevske esnafske porodice kazandžija i trgovaca kazandžijskom robom. Mirazom je došla u posjed porodice Žiga. Kuća je prvobitno bila izgrađena kao stambeni kompleks koji se sastojao od: ženske i muške kuće, dvorišta, bašte i pomoćnih objekata. Objekat je bio u lošem stanju i prije rata, a u periodu od 1992/1995.godine značajno je stradao i oštećena je krovna konstrukcija, fasadni zidovi i prozori.

(sa-c.net)