LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Nastavlja se rekonstrukcija Starog grada Jezerski
A+ R A-
14-03-2017

Nastavlja se rekonstrukcija Starog grada Jezerski

Rate this item
(7 votes)

stari grad_jezerski_bosanska_krupa

Potpisan je ugovor o izvođenju radova na konzervaciji dijela bedemskog zida Starog grada Jezerski u Kabinetu načelnika Općine Bosanska Krupa. Sredstva u iznosu od 51.736,70 KM obezbijeđena su iz ekoloških naknada koje pripadaju Općini Bosanska Krupa.

Stari grad Jezerski koji se nalazi u istoimenom bosanskokrupskom naselju, baš kao i mnogi drugi višestoljetni stari gradovi u BiH, ne odolijeva zubu vremena. Pretrpio je mnoga oštećenja. Zbog toga je Općina Bosanska Krupa odlučila pristupiti njegovoj sanaciji i u junu prošle godine rekonstruisala ono najprioritetnije – bedemski zid odnosno ulaz na tvrđavu.

"Kako sam i po završetku sanacije prošle godine obećao, nastavljamo sa aktivnostima uređenja spomenika u Jezerskom. Mi to moramo i trebamo iz mnogo razloga, kako zbog sigurnosti građana tako i zbog očuvanja historijskog i kulturnog dobra, a zašto ne i razvoja turizma. Spomenik zbog svoje ljepote, atraktivnosti, zaista vrijedi posjetiti. No, da bi se ponudio gostima mora se adaptirati", ističe načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Inače, Stari grad Jezerski posjeduje unutrašnju okruglu kulu visoku više od dvadeset metara koja je ozidana debelim zidom i vanjsku kamenu ogradu ili bedem visok četiri metra s velikim vratima. Uz kulu je još sagrađen kameni zid visok sedam metara koji je zatvarao četvrtasti prostor površine 1.200 kvadratnih metara.

Za stoljetnu kulu historija bilježi da ju je gradila djevojka iz Bužima, a kameni zid oko grada koji je služio za odbranu podigli su Turci za minulih ratova radi strateške važnosti. Na mjestu gdje postoji mala stara džamija nekad je bila župna crkva Sv. Kuzme i Damjana u biskupiji kninskoj. Danas se nalazi na listi nacionalnih spomenika BiH.

(Akta.ba)