LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Rekonstrukcija vodovodne mreze i dalje prioritet Vlade
A+ R A-
15-03-2017

Rekonstrukcija vodovodne mreze i dalje prioritet Vlade

Rate this item
(5 votes)

vodovod rekonstrukcija_01.aug.2016

Projekti rekonstrukcije vodovodne mreže, "zelenog grada" i gradskog saobraćaja bili su povod današnjeg sastanka premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića s direktorom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Bosnu i Hercegovinu Ianom Brownom, zamjenicom direktora za sektor infrastrukture Linom O'Grady i specijalistom za vodu Davidom Tylerom.

Na sastanku je istaknuto da je EBRD angažavao konsultante koji su ažurirali studiju izvodjivosti za rekonstrukciju vodovodne mreže. Sad se očekuje odobrenje menadžmenta iz Londona, kako bi se do kraja maja potpisao ugovor o zajmu koji bi bio namijenjen za prve najurgentnije intervencije na vodovodnoj infrastrukturi.

"Rekonstrukcija vodovodne mreže ostaje prioritet Vlade Kantona Sarajevo" - naglasio je premijer Konaković te pojasnio da je potencijal preduzeća "Vodovod i kanalizacija" enorman, ali da gubici vode zbog dotrajale vodovodne mreže i njenog nelegalnog korištenja iznose više od 70 posto.

Istakao je i da u ovoj godini namjeravaju započeti radove na rekonstrukciji mreže, kao i da će učinit sve da se s tim aktivnostima krene.

Po riječima premijera Konakovića, izvorišta vode su kapacitetom dovoljna da zadovolje potrebe za sanbdijevanje Sarajeva pitkom vodom, ali je isključivi problem infrastruktura i menadžment Vodovoda.

Predstavnici EBRD-a izrazili su nezadovoljstvo zbog pasivnog odnosa menadžmenta preduzeća “Vodovod i kanalizacija” te izrazili sumnju da takav odnos može dovesti do problema u realizaciji projekta rekonstrukcije vodovodne mreže.

EBRD ima dobru saradnju s Vladom Kantona Sarajevo, ali smatraju kako je upravo sad došao trenutak da se ona dodatno unaprijedi, te su izrazili spremnost za nove kreditne aranžmane.

"Projekt 'zelenog grada' je vrlo značajan, jer ukoliko ga podržite, zajedno sa Akcionim planom koji on podrazumijeva, imate mogućnost da dobijete konsultante koji će identificirati određene okolišne parametre koji su zastupljeni u svjetskim standardima" - pojasnila je zamjenica O'Grady te dodala kako se na osnovu toga mogu pripremiti novi programi investicija.

Premijer Konaković je poručio kako su za Kanton Sarajevo pored rekonstrukcije vodovodne mreže, rješavanje pitanja čistog zraka i uređenje gradskog saobraćaja od vitalnog značaja, saopćeno je iz Pres-službe KS. 

(Fena)