LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Na mjestu rusevina Austrijske kuce u Sarajevu gradi se centar za djecu?
A+ R A-
17-03-2017

Na mjestu rusevina Austrijske kuce u Sarajevu gradi se centar za djecu?

Rate this item
(5 votes)

park mz_visnjik_austrijska_kucaNa ruševinama nekadašnje Austrijske kuće u Sarajevu uskoro bi mogao biti izgrađen “Dnevni centar za zdravo odrastanje djece”.

Naime, usvajanjem amandmana Kluba vijećnika Naše stranke na budžet Općine Centar obezbijeđeno je 50.000 KM za izradu projektne dokumentacije za izgradnju centra za djecu.

Ideja je da se uspostavi centar u kojem će djeca imati priliku da se besplatno obrazuju, kroz cjelodnevne radionice i kurseve. Planirano je da se tu održavaju kursevi stranih jezika, glumačke i likovne sekcije, edukacija o reciklaži, saobraćaju i odgovornom djelovanju, ali i osigura mjesto za sportske i druge grupe. Prostor ujedno može koristiti i kao dječija čitaonica i biblioteka.

Pojasnili su da su za "Dnevni centar za zdravo odrastanje djece" predložili Austrijsku kuću, jer se radi o idealnoj lokaciji u parku u kojem već postoji instalirano dječije igralište.

Osim toga, Austrijska kuća je već u vlasništvu Općine Centar što će definitivno ubrzati realizaciju ove inicijative i smanjiti troškove. Nadamo se da će se što prije krenuti u realizaciju ovog projekta, kako bismo dobili prostor u kojem će djeca iz svih škola s područja naše općine zajednički provoditi slobodno vrijeme.

(Faktor.ba)