LoginRegister
Home » News Archive » Other News » Zapoceli radovi na ugradnji prvih podzemnih kontejnera u Centru
A+ R A-
20-03-2017

Zapoceli radovi na ugradnji prvih podzemnih kontejnera u Centru

Rate this item
(3 votes)

podzemni kontejneri_centar_mart_2017Na raskrsnici ulica Kaptol i Mehmeda Spahe, danas su započeli radovi na ugradnji podzemnih kontejnera za selektivno odlaganje otpada.

Projekat zajednički realizuju Općina Centar i Kantonalno javno komunalno preduzeće „Rad“, koje je zaduženo za izvođenje radova, i koji bi prema procjenama trebali biti završeni za deset dana. U novopostavljene kontejnere građani će moći odvojeno odlagati papir, plastičnu ambalažu, staklo i preostali kućni otpad. Radi se o pilot projektu koji će biti realizovan na području tri gradske općine: Novo Sarajevo, Centar i Stari Grad. Podzemni kontejneri su veće zapremine i osim ekološkog aspekta selektivnog odvajanja otpada također će se smanjiti problem sa psima lutalicama i napuštenim životinjama koji su do sada imali najveći izvor hrane u kontejnerima otvorenog tipa. Za pražnjenje i održavanje podzemnih kontejnera zaduženo je komunalno preduzeće „Rad“.

Od projekata koji će zajednički realizovati Općina Centar i preduzeće „Rad“  također je u planu nabavka i postavljanje kanti za reciklažu, a koje bi trebalo da budu postavljene ispred individualnih stambenih objekata. Prve kante ovog tipa bi trebale biti postavljene u ulicama Nusreta Fazlibegovića, Asafa Serdarevića, Osmana Krupalije i Gornja Breka.

(sa-c.net)