LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Odabrana lokacija na Kosevskom brdu za gradnju sportske dvorane
A+ R A-
22-03-2017

Odabrana lokacija na Kosevskom brdu za gradnju sportske dvorane

Rate this item
(6 votes)

kosevsko brdo_lokacija_sportska_dvoranacentar.baSportsko-rekreativni centar, za čiju investiciju je zainteresovan naš proslavljeni košarkaš Jusuf Nurkić, biće izgrađen na Koševskom brdu, na uglu ulica Antuna Hangija i Maria Mikulića.

Tim povodom je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić sa saradnicima posjetio lokaciju na kojoj je planirana izgradnja sportske dvorane sa pratećim sadržajima. Načelnik Ajnadžić uručio je pisani odgovor Općine Centar poznatom privredniku Nihadu Imamoviću, koji je ovlašten da zastupa Jusufa Nurkića.

U pismu stoji da se načelnik Ajnadžić, imajući u vidu sveukupni društveni značaj sporta koji pored takmičarskog ima važan vaspitni, zdravstveni, kulturni i socijalni karakter, zahvaljuje na inicijativi i daje punu podršku realizaciji prezentiranog projekta, što ima za krajnji cilj povećanje broja mladih koji se bave sportom, kao i podršku razvoju vrhunskog sporta.

Imamović je ovom prilikom pohvalio administraciju Općine Centar na veoma brzom i ekspresnom odgovoru na upućenu inicijativu za gradnju sportskog kompleksa.

"Nedugo nakon što je Nurkić izrazio želju da gradi savremeni sportski objekat na nekoj od lokacija u ovom gradu, predstavnici Općine Centar su mi u rekordnom vremenskom roku, kao prva jedinica lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo, ponudili pet mogućih lokacija za ovu namjenu, od čega je odabrana ova na Koševskom brdu kao najprihvatljivija. Prostorne mogućnosti ove lokacije su takve da je moguće uz planirani sportski kompleks graditi i objekte sa pratećim sadržajima", kazao je Imamović.

Regulacionim planom „Koševsko brdo“ stvoreni su planski preduvjeti da je na ovoj građevinskoj parceli, čiji je nosilac prava raspolaganja Općina Centar, površine 1.492 metra kvadratna, moguće graditi objekat u funkciji sporta i rekreacije površine od 2.650 metara kvadratnih sa minimalno 40 parking mjesta.

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom kazao da će Općina Centar Nurkiću ponuditi i zemljište za izgradnju objekta za potrebe smještaja talentovane djece koja dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine u planiranu košarkašku akademiju.

"U ovom slučaju imovinsko-pravne odnose moguće je realizovati na dva načina. Općina Centar može svoje zemljište da proda Jusufu Nurkiću za pomenutu namjenu, za što će biti raspisan javni poziv za javnu licitaciju ili da Općina Centar ustupi ovo zemljište za izgradnju sportsko-rekreativnog centra pod uslovom da ona ima vlasnički udio u objektu i da bude dio upravljačkih struktura budućeg centra", objasnio je Ajnadžić.

Načelnik Ajnadžić je posebno naglasio namjeru općinske uprave da gradi nove sportske, kulturne i druge sadržaje javnog karaktera od interesa za građane na područjima gdje postoji veliki interes stanovnika za takve sadržaje i u tom smislu Ajnadžić planira disperziju u izgradnji objekata ovakvog karaktera na svim dijelovima općine gdje za to postoje prostorne mogućnosti.

Današnjem obilasku su također prisustvovali i savjetnik načelnika za investicije Mustafa Resić i pomoćnik načelnika za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Općine Centar Damir Konjičanin.

(sa-c.net)